Romney, de 64-jarige vroegere gouverneur van Massachusetts, en Santorum, de 53-jarige gewezen senator van Pennsylvania, haalden elk 25 procent van de stemmen - al ging het bij die eerste om 30.015 stemmen en bij die laatste om 30.007 stemmen. Ron Paul eindigde derde met 21 procent van de stemmen. Daarna kwamen Newt Gingrich (13 procent), Rick Perry (10 procent) en Michele Bachmann (5 procent).
Morele winnaar
Romney wordt als een van de meest gematigde kandidaten beschouwd en krijgt daarom ook de meeste kansen toegedicht om Barack Obama bij de verkiezingen van 6 november te verslaan. In zijn overwinningsspeech profileerde hij zich alvast als de man die de Amerikaanse economie opnieuw zal aanzwengelen. Santorum behaalde wel een onverwachte tweede plaats en is de morele winnaar.
Extra financiering
De zogenaamde caucus in Iowa, de 'Hawkeye State' met drie miljoen inwoners, was de start van de Republikeinse voorverkiezingen - een proces dat tot deze zomer zal duren. Om 19.00 uur lokale tijd (2 uur Belgische tijd, red.) beten de minstens 100.000 Republikeinen in Iowa de spits af.
De landbouwstaat, goed voor 1.774 kiesomschrijvingen, was meteen ook de eerste belangrijke test voor de populariteit van de kandidaten. Winnen in Iowa betekent niet dat een kandidaat de uiteindelijke kandidatuur zal binnenrijven, maar het vergroot wel de kansen. De winnaar kan bovendien rekenen op extra financiering.
De spannendste Republikeinse caucus tot nu toe vond plaats in 1936 in South Dakota. Die werd beslecht met een verschil van 257 stemmen, aldus de Amerikaanse zender CNN. Maar dat record is nu overduidelijk gesneuveld.