Het Brusselse parket heeft een opmerkelijke rondzendbrief naar alle politiezones gestuurd: een lijst van misdrijven waarvoor de overtreder niet langer moet worden opgepakt. Sterk, want het gaat onder meer om wapenbezit, autodiefstal en het gebruik van vals geld. Dat schrijft La Dernière Heure.

De Salduz-wet, die in werking trad op 1 januari, biedt arrestanten meer rechten dan ze voordien hadden. Ze kunnen ze tijdens de eerste hoorzitting op het politiecommissariaat al bijstand krijgen van een advocaat, die wordt toegewezen via een permanentiesysteem.

Politievakbond Sypol trok meteen aan de alarmbel: ‘Deze wet kost 50 miljoen euro per jaar. Veel geld om de rechten van de daders te verdedigen, terwijl met die van de slachtoffers amper rekening wordt gehouden. Bovendien zijn de veiligheid en de privacy van de raadsman op geen enkele manier gewaarborgd.’

Dus stuurde het parket van Brussel-Halle-Vilvoorde vorige week een opmerkelijke rondzendbrief naar alle politiezones, meldt La Dernière Heure. Een lijst met misdrijven waarvoor het niet langer nodig is de overtreder meteen op te pakken. In plaats daarvan wordt die uitgenodigd om op een later tijdstip naar het politiecommissariaat te komen. De maatregel moet het werk van de politie verlichten en de kosten drukken. Het gaat onder meer om autodiefstal, het gebruik van vals geld en wapenbezit.

De politiezones zelf hebben het over een ‘trivialisering van de criminaliteit’.