Een eeuwenoude vulkaan aan de Laacher See in Duitsland zou wel eens snel kunnen uitbarsten. Dat stelde de Britse krant The Daily Mail dinsdag. Het gevaar voor een uitbarsting van deze 'slapende Duitse supervulkaan' blijkt echter mee te vallen.

De caldera (een grote komvormige krater, gevormd door vulkanische activiteit) aan de Laacher See zou volgens de Daily Mail snel opnieuw kunnen uitbarsten. De krant geeft daar welgeteld twee argumenten voor.

Ten eerste stelt The Daily Mail dat 'dit monster elke 10.000 tot 12.000 jaar uitbarst en de vorige uitbarsting 12.900 jaar geleden plaatsvond'. De krant geeft echter niet aan hoe ze aan die prognose komt. Bovendien kan men aan de hand van dit soort inschattingen onmogelijk bepalen wanneer een vulkaan opnieuw zal uitbarsten.

Het tweede argument van de krant is de koolstofdioxide die vrijkomt. Dat zou er volgens Daily Mail op wijzen dat de magma-massa in de vulkaan aan het 'ontgassen' is, een teken dat een uitbarsting nabij is.

Er komt echter al eeuwen koolstof vrij uit de caldera aan de Laacher See. Het klopt dat dit een teken is van het ontgassen van de magma-massa, maar magma-massa ontgast constant, en het is op zichzelf zeker geen afdoend bewijs dat een vulkaan op uitbarsten staat.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in