Tienduizenden mensen hebben maandagavond voor de opera van Boedapest tegen de nieuwe Hongaarse grondwet gedemonstreerd. In spreekkoren eiste de massa het ontslag van de rechtsconservatieve premier Viktor Orban.

Critici zien in de grondwet, die door de tweederdemeerderheid van de regeringspartij Fidesz (Bond van Jonge Democraten) in het parlement werd goedgekeurd, een instrument om de democratie in Hongarije te ontmantelen.

De Hongaarse regeringsleider en zijn kabinet namen op het moment van de betoging in de opera deel aan een feest voor de nieuwe grondwet, die op nieuwjaarsdag in werking trad.

Verschillende redenaars benadrukten tijdens de demonstratie dat de Hongaren hun land nog steeds bekijken als een republiek. Want door de nieuwe grondwet verandert de naam van het land ook van Republiek Hongarije in gewoonweg Hongarije.

Verschillende ngo's en oppositiepartijen hadden tot de betoging opgeroepen. Maar geen enkele vertegenwoordiger van een partij trad als toespreker naar voren.

De voormalige voorzitter van de Hongaarse mediaregulator, Laszlo Majtenyi, zei in zijn toespraak: 'Vandaag is de huichelarij te gast in de opera. Op straat heerst de deugd van de grondwettelijkheid.'

In de nieuwe grondwet zijn weliswaar die fundamentele rechten ook gedeclareerd, maar zijn de bevoegdheden van het Constitutioneel Hof sterk beknot en de onafhankelijkheid van justitie beperkt.

Belangrijke functionarissen, die door de regering Orban werden benoemd, zijn voor meerdere legislaturen in hun ambt 'gebetonneerd'.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in