Kabila weigert De Gucht te ontmoeten (update)
DAR-ES-SALAAM - De Congolese president Joseph Kabila heeft zaterdag geweigerd de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht te ontmoeten. Kabila wil De Gucht wel uitnodigen naar Kinshasa, maar die zal niet tegen om het even welke prijs op die uitnodiging ingaan.

Het incident vond plaats in de marge van de eerste Internationale Conferentie over de Grote Meren in de Tanzaniaanse stad Dar-es-Salaam. Kabila weigert het hoofd van de Belgische diplomatie te ontmoeten, ook niet als lid van de ,,open troïka" van de Europese Unie die de Grote Meren-conferentie bijwoonde.

Die troïka omvat de ministers van Buitenlandse Zaken van de Benelux. Omdat De Gucht niet gewenst was bij het onderhoud van de troïka, werd België vertegenwoordigd door ambassadeur Jan Mutton, speciale gezant voor het gebied van de Grote Meren.

Volgens een woordvoerder van het Belgisch ministerie van Buitenlandse Zaken zondag had De Gucht daarnaast niet om een bilateraal onderhoud met Kabila gevraagd.

Ambassadeur

Als reactie heeft de Belgische premier Guy Verhofstadt voor maandag de Congolese ambassadeur in Brussel bij zich geroepen, aldus zijn woordvoerder die daarmee informatie op de RTBF-radio heeft bevestigd.

Een en ander zou wellicht te maken hebben met een verklaring die De Gucht in oktober in Kigali tijdens een rondreis door Afrika heeft afgelegd. De minister zei toen in Congo weinig politici te hebben ontmoet die op hem een overtuigende indruk hadden nagelaten.

De Gucht zei zondagmorgen op de VRT-radio dat hij de weigering van Kabila ,,onaanvaardbaar'' vond, maar het incident niet wilde dramatiseren. ,,Ik vind dat de samenwerking die we met Congo hebben, zich tot de Congolese mensen richt. Als je daar overdreven gevolgen aan vastknoopt, wie betaalt dan de rekening? Ja, de Congolese bevolking en niet Kabila.''

De Gucht zei nog dat hij achter zijn uitspraken van oktober blijft staan.

Uitnodiging

Na de weigering zaterdag om De Gucht te zien, lanceerde Kabila volgens zijn entourage het idee om de Belgische buitenlandminister naar Kinshasa uit te nodigen. "De uitnodiging zal de komende dagen worden geformaliseerd", aldus verscheidene deelnemers aan de Conferentie in Dar-es-Salaam.

Van Belgische kant wordt evenwel onderlijnd dat het momenteel nog maar gaat om een uitnodiging die "informeel" aan De Gucht werd gericht in de wandelgangen van de Conferentie over de Grote Meren. In diplomatieke kring is trouwens ook te horen dat de buitenlandminister niet onder om het even welke voorwaarde naar Kinshasa zal afzakken.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig