'De Wever krijgt te veel media-aandacht, N-VA te weinig'
Foto: Photo News
N-VA-voorzitter Bart De Wever en CD&V kregen tijdens de regeringsonderhandelingen te veel media-aandacht, terwijl de N-VA als partij er te weinig kreeg. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Antwerpen.

De onderzoekers analyseerden tussen januari en oktober 2011 68.000 artikels op de nieuwswebsites van de Vlaamse kranten en de VRT.

Dat CD&V disproportioneel veel media-aandacht kreeg in die periode, ligt vermoedelijk aan de leidende rol in de ontslagnemende regering, terwijl de onderzoekers voor De Wever denken aan een 'personencultus' of een gebrek aan aandacht voor zijn partijgenoten.

De N-VA-topman kreeg in ruim 42 procent van de opgenomen artikels 'coverage', hoewel hij slechts 34 procent van de stemmen haalde bij de jongste verkiezingen. Van de andere opgenomen Senaatskopstukken doken enkel sp.a'er Johan Vande Lanotte en toenmalig CD&V-staatssecretaris Etienne Schouppe beduidend boven hun gewicht op in de media.

CD&V, Open Vld en sp.a oververtegenwoordigd

De UA-onderzoekers vergeleken ook het opduiken van de politieke partijen in de berichtgeving met de verkiezingsuitslag. Zo blijkt dat N-VA in een kwart van alle opgenomen artikels opdook, terwijl de partij bij de jongste Kamerverkiezingen goed was voor 29 procent van de stemmen (na statistische normalisatie).

Met slechts een kleine 18 procent van de stemmen kwam CD&V dan weer ter sprake in 23 procent van de items. Ook sp.a (15 procent stemmen tegen ruim 18 procent aandacht) en Open Vld (zo'n 12 procent stemmen tegen 15 procent aandacht) bleken oververtegenwoordigd.

Teneur van de berichtgeving

Voorts namen de onderzoekers ook de teneur van de berichten onder de loep. Berichten over Vlaams Belang (30,3 procent) en N-VA (28,7 procent) waren het vaakst negatief, wat te maken heeft met de teneur van hun boodschap.

CD&V (25,8), sp.a (25,2), LDD (24,6) en Groen! (23,8) volgen op de voet, terwijl berichten over Open Vld slechts in 17,8 procent van de gevallen 'negatief' kleurden.

Uit de analyse blijkt ook dat de teneur tijdens de onderzochte periode doorheen de tijd enkele sterke pieken vertoonde, onder meer bij de in Vlaanderen fel becommentarieerde oprichting van de Federatie Wallonië-Brussel of bij het heropstarten van de onderhandelingen.

De meeste fluctuaties in de teneur zijn terug te vinden bij Het Belang van Limburg en op de VRT-website deredactie.be, terwijl De Standaard de meest constante teneur lijkt aan te houden.

De titel van de studie is 'Berichtgeving in tijden van politieke crisis', al werden niet enkel de artikels over de onderhandelingen in rekening genomen. De geautomatiseerde screening nam ook berichten op over regionale kwesties en hield geen rekening met de rol als meerderheids- of oppositiepartij.