Nieuwjaar en kerstdag vallen altijd op een zondag
Foto: rr
Volgens een nieuwe kalender, ontwikkeld aan de universiteit van Baltimore, zou elke datum in de kalender steeds op dezelfde weekdag vallen. Verjaart u op een maandag dan zou dat elk jaar zo zijn. Kerstdag en Nieuwjaar zouden dan weer elk jaar op een zondag vallen.

Vindt u het vervelend dat u het ene jaar op een maandag en het andere jaar op een dinsdag jarig bent? En dat kerstdag het ene jaar op donderdag en het andere jaar op een vrijdag valt?

Dan hebben twee wetenschappers van de Johns Hopkins University in Baltimore voor u een nieuwe kalender ontwikkeld. Die kalender zorgt ervoor dat elke datum aan een vaste dag verbonden is, zo meldt het tijdschrift Eos.

Volgens beide wetenschappers, een astrofysicus en een econoom, tellen alle maanden voortaan 30 dagen. Behalve maart, juni, september en december. Die tellen er 31.

U rekent overigens juist. Op die manier duurt een jaar slechts 364 dagen, 52 weken van zeven dagen.

Dat is 1,25 dagen te kort om gelijk te lopen met de omlooptijd van de aarde rond de zon. Door om de paar jaren een extra week te plakken aan december herstelt de kalender na een paar jaar weer het evenwicht. In plaats van een schrikkeljaar om de vier jaar, krijgen we dus een schrikkelweek om de vijf of zes jaar. (In 2015, 2020, 2026, 2032, 2037, 2043...)

De kalender zelf vindt u hier.

Volgens de wetenschappers biedt hun kalender enorme economische voordelen. Al was het maar omdat bedrijven en universiteiten niet meer elk jaar moeten nadenken over de kalender van het jaar daarna. Neen, elk jaar is hetzelfde.

Ook is het goed nieuws dat Kerstmis bijvoorbeeld nooit meer middenin de week valt waardoor het aantal 'brugdagen' beperkt blijft.

Natuurlijk is het vervelend voor mensen die jarig zijn op 31 januari bijvoorbeeld. Die dag wordt immers afgeschaft. Ze kunnen kiezen om voortaan jarig te zijn op 30 januari of 1 februari. Op 30 februari is dan weer niemand jarig. (Toch niet het eerste jaar dat de kalender van kracht wordt.)

Volgens de bedenkers van de kalender is de aanpassing even duur als het computerprobleem bij het jaar 2000. Bovendien is het een eenmalige kost. Zodra de kalender is aangepast, is het probleem voorbij.

Over de ineenstorting van de kalenderverkoop, zeggen de wetenschappers niets.

Nog meer antwoorden over de kalender vindt u hier.