Cheetah, de beroemde chimpansee uit de Tarzanfilms, is op 80-jarige leeftijd overleden.

Cheetah stierf zaterdag aan nierfalen in het Suncoast Primate Sanctuary, een opvangplaats voor exotische dieren in de Amerikaanse staat Florida. Volgens directrice Debbie Cobb was de chimpansee sociaal, hield hij van schilderen en werd hij er vrolijk van om mensen te zien lachen, schrijft de krant The Tampa Tribune. Cheetah pikte ook graag een voetbalmatch mee op tv, en hield van christelijke muziek.

Cheetah speelde in de jaren 30 mee in verschillende Tarzanfilms. De Amerikaanse topzwemmer Johhny Weissmuller speelde er de hoofdrol in. In 1960 bracht de acteur de chimpansee van zijn landgoed over naar het opvangtehuis.

Hoewel de aap zeer vertrouwd was met mensen, liet hij niet met zich sollen. 'Wanneer hij iemand niet graag mocht of hem iets niet aanstond, raapte hij zijn uitwerpselen op en gooide ermee', aldus vrijwilliger Ron Priest. 'Hij kon je vanop 9 meter afstand raken.'

Chimpansees die niet in het wild leven worden normaal slechts 35 tot 45 jaar oud. Waarom Cheetah echter 80 jaar kon worden, is niet bekend. Eerder werd al aan zijn leeftijd getwijfeld. De chimpansee is overigens niet de enige die Tarzans metgezel in de films zou zijn geweest. Mogelijk werden verschillende apen ingezet tijdens het filmen.

 

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in