Vlaanderen gaat voor eigen internetextensie '.vlaanderen'
Foto: mhb
De Vlaamse overheid is op zoek naar een private partner voor de aanvraag van de internetextensie '.vlaanderen'. Dat meldt het ICT-vakblad Datanews op zijn website. Het kabinet van Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) bevestigt het nieuws.

Bij het ICANN, de organisatie die de zogenaamde topleveldomeinen zoals '.be' en '.com' beheert, kunnen tussen 12 januari en 12 april nieuwe aanvragen gedaan worden voor internetextensies. De Vlaamse regering besliste om het achtervoegsel .vlaanderen aan te vragen. 

Daarmee wil de regering Vlaamse burgers, bedrijven en verenigingen de kans geven hun naam of merk te registreren en te koppelen aan Vlaanderen. Ook de Vlaamse overheid zelf zal het achtervoegsel gebruiken. Lokale besturen krijgen de kans om als eerste de naam van hun gemeente of stad te registreren. 
 
Nu zoekt de Vlaamse overheid een private partner om het aanvraagdossier op te maken en in te dienen en na de toewijzing de technische en commerciële exploitatie voor zijn rekening te nemen. Het exploitatierecht zal dan gelden voor tien jaar.
 
Eerder was ook sprake van het achtervoegsel .vla voor Vlaanderen. Uiteindelijk ging de keuze naar .vlaanderen, dat volgens het kabinet van Peeters het meest helder en duidelijk is.