Federaal minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) en zijn collega van Werk Monica De Coninck (SP.A) zijn bereid om met de horecasector rond de tafel, nu blijkt dat heel wat cafés de deuren gesloten hebben sinds het rookverbod is ingevoerd.

Sinds 1 juli, toen het rookverbod werd ingevoerd, zijn er 2005 cafés stopgezet of failliet gegaan. Dat is ruim 40 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Bovendien zouden volgens Horeca Vlaanderen en Unizo drie op vier cafés omzetverlies ervaren sinds het begin van de zomer.

De instellingen vragen net zoals ondernemersorganisatie NSZ om maatregelen. De bevoegde federale ministers tonen zich bereid om te overleggen. 

'We kennen de eisen van de horeca al een tijdje, al zijn de jongste cijfers natuurlijk ook voor ons nieuw', reageert men op het kabinet-Financiën. Minister Vanackere wil dan ook vooreerst gaan samenzitten met de sector 'om te kijken hoe we dit best aanpakken'.

Eenzelfde geluid klinkt bij De Coninck. Ook daar nog geen inhoudelijke reactie, maar wel de bereidheid tot overleg. 'Al hebben we daartoe officieel nog geen vraag gekregen', aldus de woordvoerster. 'Maar als de vraag komt, dan kan het natuurlijk snel gaan.'

Voorts merkt men op het kabinet De Coninck nog op dat 'de problematiek van de rentabiliteit van cafés misschien wel breder is dan het rookverbod alleen'. En tegenover de vraag om een simpeler systeem voor gelegenheidsarbeid stelt men er dat de aangifte van de socialezekerheidsbijdrage voor deze groep nu al erg soepel is.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig