China en Japan stimuleren grensoverschrijdende handel in eigen munten
De Japanse premier Yoshihiko Noda en de Chinese premier Wen Jiabao Foto: afp
China en Japan werken een plan uit om voor hun wederzijdse handelsrelaties en financiële transacties het gebruik van de Japanse yen en de Chinese yuan te bevorderen. De twee landen willen zo hun sterke economische banden ondersteunen, en hun afhankelijkheid van de dollar afbouwen. Dat verklaarden de Japanse premier Yoshihiko Noda en de Chinese premier Wen Jiabao gezamenlijk na een onderhoud, tijdens een staatsbezoek van de eerste in China.

Een directe omwisseling van yen in yuan en omgekeerd zou de valutarisico's en transactiekosten voor exporteurs en importeurs moeten verminderen. De genomen stappen 'stimuleren wederzijdse handel en investeringen in beide landen', aldus Hong Lei, woordvoerder van het Chinese buitenlandministerie.

China is Japans grootste handelspartner. Volgens het Japanse agentschap voor buitenlandse handel vertegenwoordigde de handel tussen beide landen zo'n 26.500 triljoen yen (265 miljard euro) in 2010.

Japan zal volgend jaar ook Chinees staatspapier inslaan, zei de Japanse regering in een persboodschap over de ontmoeting tussen beide heren in Peking. De tweede en derde grootste economie ter wereld pogen zo te diversifiëren in tijden waarin de Europese schuldencrisis voorlopig onopgelost blijft.

De Aziatische grootmachten werken ook samen met Zuid-korea aan een Oost-Aziatische vrijhandelszone.