Vandaag ligt België plat. Van openbaar vervoer of postbedeling is geen sprake. Gevangenissen, ziekenhuizen, publieke rusthuizen, scholen, gemeentediensten en crèches draaien op een laag pitje. Er werd gevreesd voor een bijzonder drukke ochtendspits, maar voorlopig lijken grote problemen op de weg uit te blijven.

Met die inderhaast georganiseerde 24-urenstaking in de publieke sector ventileren de vakbonden ACV, ABVV en ACLVB hun ongenoegen over de pensioenplannen van de nieuwe regering-Di Rupo. Vooral minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne (Open VLD) is daarin kop van Jut. ‘Hij wil alles snel-snel doorvoeren, zonder respect voor sociaal overleg. Ongezien en onaanvaardbaar', klinkt het.

De vakbonden verwachten dat de stakingsoproep massale opvolging krijgt, en dat lijkt ook het geval. Donderdagmorgen reed geen enkele trein uit. Ook het verkeer bij de Lijn en de MIVB ligt stil.

Geen enkele trein rijdt uit


Op het Belgische spoorwegennet rijdt er donderadag geen enkele trein. De 24 uurstaking bij de spoorwegen ging woensdag om 22 uur van start en duurt normaal tot donderdag 22 uur. Woensdagavond reden er steeds minder treinen en het verkeer lag donderdagochtend volledig stil. Sinds woensdagavond staan er her en der stakingspiketten, maar Infrabel heeft er geen zicht op waar en hoeveel.

www.nmbs.be

Geen treinen van Thalys en Eurostar

Bij Thalys is geen enkele trein uitgereden. 'Wij zijn afhankelijk van infrastructuurbeheerder Infrabel', zegt Patricia Baars van het hst-bedrijf. 'Omdat België het hart van ons netwerk vormt rijden er geen hogesnelheidstreinen tussen Frankrijk, Duitsland, Nederland en België.' De hinder op het hogesnelheidsnet duurt nog tot middernacht. Voor vrijdag verwacht Thalys geen problemen. 'Alle treinen staan op de juiste plaats', stelt Baars.

Ook Eurostar kan donderdag geen enkele verbinding vanuit België verzorgen. De treinen tussen Parijs en Londen rijden wel en tussen Rijsel en Londen is er een aangepaste dienstregeling.

www.thalys.com
www.eurostar.com

Nauwelijks trams of bussen van de Lijn uitgereden

Bij De Lijn is de dienstverlening zwaar verstoord door de staking. Op het hele net rijden nauwelijks bussen of trams, aldus de vervoersmaatschappij. In Antwerpen is minder dan één chauffeur op tien uitgereden, in Limburg minder dan één bus op zeven. In Gent rijdt een vijfde van de trams op lijn 1 en minder dan de helft van de bussen op stadslijn 3. Buiten Gent zijn er nauwelijks bussen uitgereden in Oost-Vlaanderen.

In Vlaams-Brabant zijn er bijna geen bussen. In West-Vlaanderen rijdt één bus op vijf. Op de stadsnetten van Brugge, Kortrijk, Oostende en Roeselare rijden echter geen bussen. Aanvankelijk reden er wel bussen in Roeselare, maar een stakingspost heeft daar een einde aan gemaakt. Er zijn ook geen Kusttrams uitgereden.

De staking van De Lijn gaat door tot het einde van de dag. 

www.delijn.be

Ook geen bussen van MIVB en TEC

Ook bij de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB wordt de staking goed opgevolgd. 'Geen enkel voertuig heeft donderdagochtend de stelplaatsen verlaten', aldus Françoise Ledune, woordvoerster van de MIVB.

Op de Waalse wegen rijden geen bussen van TEC. Dat zegt een woordvoerder van de Waalse vervoersmaatschappij. Enkel in Waals-Brabant worden enkele lijnen bediend.

www.mivb.be
www.infotec.be

Voorlopig geen problemen op Brussels Airport

De staking heeft voorlopig geen gevolgen voor het vliegverkeer op Brussels Airport. Dat meldt de luchthavenbeheerder via Twitter. Ook het vluchtschema op de website van de nationale luchthaven geeft geen problemen aan.

Brussels Airport raadt reizigers aan de vluchtinformatie regelmatig te checken. 'We roepen de passagiers op naar de luchthaven te komen, maar goed na te denken over hoe ze op de luchthaven raken, want de vliegtuigen wachten niet, zelfs al zijn de treinen en bussen in staking', zei de woordvoerder van de luchthaven woensdag al.

Brussels Airlines verwacht dat haar operaties normaal zullen verlopen. 'Alle bemanningen tekenen momenteel in op hun vluchten', zegt een woordvoerder donderdagochtend. 'Er zijn momenteel geen indicaties dat dit zou veranderen.'

Brussels Airlines heeft donderdag een topdag, met 17.000 passagiers. 'Het is erg druk omwille van de kerstvakantie. Veel EU-ambtenaren vertrekken naar huis', aldus de woordvoerder.

www.brusselsairport.be

Luchthaven Luik dicht

Op Liege Airport is er donderdagochtend zoals verwacht geen vliegverkeer ten gevolge van de algemene staking van de openbare sector.

Belgocontrol had woensdag al laten weten dat de luchtverkeersleiders en de medewerkers van de technische diensten van Belgocontrol op de Luikse luchthaven deelnemen aan de stakingsactie.

Daardoor kunnen er geen verkeersleidingsdiensten worden verzekerd in Luik vanaf woensdag 22 uur tot donderdag 22 uur, zo staat op de website van het overheidsbedrijf. In de andere luchthavens zouden de luchtverkeersleiders wel aan het werk blijven.

Geen gevolgen op luchthaven Antwerpen

De Luchthaven Antwerpen ondervindt geen hinder van de staking. Dat zegt luchthavencommandant Wim Verbist. "De luchthaven is volledig operationeel", zegt Verbist. "Ook de luchtverkeersleiding werkt hier normaal. Alle vluchten zijn zoals gepland kunnen vertrekken en kunnen landen."

80 procent brievenrondes uitgevoerd

Wat de post betreft, is 80 procent van de brievenrondes in het land uitgevoerd. Dat zegt een woordvoerder van bpost.

Er zijn wel grote verschillen tussen de verschillende regio's. Zo zijn in Luik en Luxemburg 51 procent van de rondes uitgevoerd, terwijl dit in Antwerpen en Limburg oploopt tot 96 procent. Dat de rondes in Wallonië worden uitgevoerd, betekent niet dat er veel post werd bedeeld. Door een blokkering van de postsorteercentra in Wallonië kwam er immers geen post in de kantoren.

Van de krantenrondes werd 94 procent uitgevoerd. Ook hier zijn er grote verschillen: in Luik en Luxemburg is dat 85 procent, in Antwerpen en Limburg 99,4 procent.

Wat de verkooppunten betreft, was 81 procent van de kantoren - van de 61 procent die hebben geantwoord op de vraag - open. Ook hier grote verschillen: in Oost- en West-Vlaanderen was dat 97 procent, in Brabant 58 procent. Dat komt omdat veel pendelaars niet op hun werk raakten.

Het callcenter van bpost was donderdag gesloten omdat er te weinig mensen waren.
Volgens ACOD-vakbondsman Jozef De Doncker betekenen die cijfers niet dat 80 procent van de postbodes aan het werk was. In Vlaanderen zijn de sorteercentra niet geblokkeerd geweest. 'Het is een van de drukste dagen van het jaar. We hebben er begrip voor dat er gewerkt wordt.' In de grote distributiekantoren neemt de helft tot 60 procent van het personeel volgens de vakbondsman deel aan de staking.

100-centrales operationeel - acties bij Civiele Bescherming

De 100-centrales van het land 'werken normaal' wat de operationele zaken betreft. Dat zegt het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken donderdag. Bij de Civiele Bescherming zijn er al zeker acties in Jabbeke en Brasschaat, zo werd bij de vakbond vernomen.

Bij de 100-centrales 'worden de dringende zaken normaal uitgevoerd', zegt Willy Heijens van het Crisiscentrum. 'Niet dringende zaken kunnen blijven liggen', luidt het. Dat mensen niet aan de slag zijn gegaan bij de 100-centrales valt niet uit te sluiten, maar de werking komt sowieso niet in het gedrang.

Bij de Civiele Bescherming is de stakingsactie in de openbare sector wel voelbaar. Volgens Guido Rasschaert van ACOD wordt 'voor het eerst sinds de Copernicushervorming' - de hervorming van de federale overheidsdiensten in 1998 - in dergelijke mate actie gevoerd bij de Civiele Bescherming. Er is een 'grote actiebereidheid'.

Zo werden bij de operationele eenheden van Jabbeke en Brasschaat agenten opgevorderd omdat de dienst anders niet operationeel zou zijn, zegt Rasschaert. Van de eenheden in Liedekerke en Wallonië (Ghlin, Crisnée, Libramont) heeft de vakbondsman nog geen stand van zaken.

Goede opvolging in gevangenissen

De staking wordt goed opgevolgd in de gevangenissen. Dat zegt ACV-secretaris Luc Neirynck: '80 à 85 procent van de cipiers staakt'. Er zijn geen meldingen van incidenten aan de poort. Volgens de vakbondsman wordt de taak van de cipiers in de gevangenissen overgenomen door de politie.

Amper riviervaart mogelijk in Vlaanderen

Op de Vlaamse rivieren en kanalen is er zo goed als geen scheepvaartverkeer mogelijk. Belangrijke knooppuntsluizen als Evergem en Wintam liggen plat, zo werd vernomen van vakbondsman Christoph Vandenbulcke (ACV).

In scheepvaartberichten van Waterwegen en Zeekanaal, die de bevaarbare waterwegen in het westen en het centrum van Vlaanderen beheert, is er sprake 'stremming omwille van staking' in de sluizen van Evergem, Menen, Harelbeke, Merelbeke, Bossuit, Wintam, Duffel, Zennegat, Viersel en Plassendale, in de Dammepoortsluis, de Verbindingssluis, de hefbrug Oudenaarde, de centrale Willebroek en sas Slijkens.

23 schepen wachten in Antwerpse haven

In de haven van Antwerpen liggen als gevolg van de staking 23 schepen te wachten om weer uit te varen. Omdat de loodsen niet werken, kunnen de zeeschepen niet vertrekken. Ook op zee liggen schepen te wachten om naar Antwerpen te varen, maar hoeveel dat er zijn is volgens het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen op dit moment nog niet duidelijk .
Dat zegt woordvoerster Annik Dirkx.

"We zijn er wel in geslaagd vijf van de zes sluizen operationeel te houden", zegt Dirkx nog. Het waren bij het Havenbedrijf overigens enkel de brug- en sluiswachters die een stakingsaanzegging hadden ingediend, aldus de woordvoerster. Bij andere diensten - zoals de sleep-, bagger- of kraandiensten - wordt gewoon gewerkt.

Hoeveel deze staking de Antwerpse haven en havenbedrijven zal kosten, is volgens Dirkx moeilijk in te schatten. Ze wijst erop dat het niet om een volledige staking gaat en dat de acties een verscheiden beeld geven.

Toen in maart actie werd gevoerd tegen het interprofessioneel akkoord berekende het Havenbedrijf dat één uur stilstand een verlies van 1 miljoen euro betekende aan toegevoegde waarde (goederenbehandeling en industrie) voor de haven en de havengemeenschap, maar toen ging het onder meer om blokkades. Dat is niet vergelijkbaar met de situatie vandaag, benadrukt het Havenbedrijf.

Hete sociale winter

De acties van vandaag zijn een eerste kookpunt in wat een hete sociale winter dreigt te worden. Vakbonden, werkgevers en de regering zaten gisteren een eerste keer samen om het conflict te ontzenuwen. Voorlopig zonder veel resultaat. De stakingsaanzegging die de vakbonden voor 30 januari indienden, blijft overeind.

Dinsdag en woensdag stuurden spontane stakingen in Wallonië het treinverkeer al danig in de war.