Amazon wou BlackBerry kopen
Foto: Reuters
Afgelopen zomer speelde Amazon met het idee om BlackBerry-maker RIM over te nemen. Het noodlijdende RIM houdt de boot echter af en wil zijn problemen liever zelf oplossen.

 Amazon gaf een investeringsbank opdracht om een eventuele overname van RIM in detail te bekijken, maar tot een concreet overnamebod is het nooit gekomen. Dat schrijft Reuters op basis van enkele bronnen die dicht bij de situatie staan. Diezelfde bronnen zeggen evenwel dat een verkoop of een economische joint venture voor RIM momenteel geen optie is.

De raad van bestuur van het Canadese Research in Motion wil dat co-CEO’s Mike Lazaridis en Jim Balsillie het heft zelf in handen nemen om voor een ommekeer te zorgen. Die moet er komen door nieuwe telefoons te blijven lanceren en waar nodig het bedrijf te herstructureren, en dus niet door een verkoop of een opsplitsing van de activiteiten.

Tegenvallende verkoop

De BlackBerry-maker heeft het al een tijdje moeilijk om boven water te blijven. Na een reeks tegenvallende kwartaalresultaten daalde de marktwaarde van het bedrijf het afgelopen jaar met 77 procent. Lanceringen van telefoons werden uitgesteld, en ook de verkoop van de PlayBook-tablet bleef beneden de verwachtingen.

Een van de opties die RIM in overweging neemt, is om licenties van zijn besturingssysteem QNX te slijten aan andere telefoonmakers, zoals Google dat doet met Android.

Amazon is overigens niet de enige partij die geïnteresseerd is in RIM. Volgens de Wall Street Journal hebben Microsoft en Nokia de voorbije maanden overwogen om een gezamenlijk overnamebod uit te brengen op de BlackBerry-maker.