Dé trends voor 2012: twunchen en log off afternoons
Foto: Jobat.be (Foto: Simon Wardenier)
Jongeren zitten constant op internet en sociale media. Dat wil het cliché, maar niets is minder waar. Twunchen, social notworking en log off afternoons komen op. “Echte contacten zullen steeds populairder worden, net omdat het een schaars goed is door de overvloed aan bits & bytes”, aldus trendwatcher Herman Konings.

“Na social networking is de nieuwe trend social notworking. Het is niet de oude, maar de jonge generatie die dingen als log off afternoons organiseert. In plaats van de casual friday willen ze op vrijdagnamiddag de telefoons en computers uitschakelen, en analoog (“echt”) met elkaar communiceren”, vertelt Herman Konings, die net een boek Sub Rosa uit heeft over deze thematiek. “Samen iets gaan drinken, niet in een hot spot, maar in een cold spot waar je niet gestoord wordt door de technologie. Om dan om vijf uur, als de dag voorbij is, op Twitter te vertellen hoe leuk het was.”

Van waar komt die noodzaak bij jongeren om ‘uit te loggen’?
“Jonge mensen worden geconfronteerd met een overaanbod aan gegevens en data. Het aantal kennis- en dienstenwerkers is op 25 jaar tijd met 50% toegenomen, en die aangroei is vooral van onderuit gekomen. Kijk maar naar de boom van de inschrijvingscijfers aan de universiteiten. Jongeren vinden die technologie handig, want zo kunnen ze efficiënter werken. Maar om den duur zijn het enkel bits & bytes die de klok slaan. Door die sterke groei van het digitale, verlangen de jonge mensen naar meer dan enkel virtuele communicatie.”

“Die trend van ‘uitloggen’ komt overgewaaid uit de VS, Canada en Groot-Brittannië. In de VS organiseren 20 tot 40’ers volop log off afternoons. Die pauzecultuur is nog niet heel erg zichtbaar in de Lage Landen, maar je ziet al wel dat de zaadjes gelegd zijn.

>

>

>

>