Uit protest tegen de treinstaking van komende donderdag roept een ontevreden treinreiziger op tot een betaalstaking.

"Op die manier krijgen de reizigers een stem, want er wordt al te vaak voorbijgegaan aan de ellende waarmee zij te maken krijgen bij een algemene stakingsactie", aldus initiatiefnemer Bjorn Claes.

Volgens Claes zijn er veel mensen die de acties bij de NMBS beu zijn, maar is het moeilijk om tot een gebundelde actie te komen. Claes hoopt met de website reizigersprotest.be  de treinreiziger een gemeenschappelijke stem te geven.

De brief begint met de boodschap dat de treinreiziger hoe langer hoe minder begrip kan opbrengen voor de stakingsacties van de spoorbonden.  "Jullie plooien je graag in de rol van slachtoffer, terwijl dergelijke stakingen geheel zonder respect verlopen voor die mensen, organisaties en bedrijven die jullie er in de eerste plaats mee treffen", luidt het aan het adres van  spoorwegvakbonden, het NMBS-personeel en de NMBS

De initiatiefnemers vinden dat de NMBS als overheidsbedrijf voor openbaar vervoer een sociale verplichting na te komen heeft. Omdat het NMBS hier aan verzaakt, roept reizigersprotest.be op om bij wijze van protest niet langer te betalen.

Op de website kunnen verontwaardigde treinreizigers een nagemaakt treinbiljet afdrukken. Daarop staat zowel als vertrek- en aankomstplaats "een willekeurig station in België" aangegeven. Als de vakbonden doorgaan met hun geplande staking op donderdag, zullen de reizigers van 23 december 2011 tot 31 december 2011 zelf hun ticketje drukken en als teken van protest aanbieden aan de conducteur.

"Het ticket is natuurlijk geen geldig vervoerbewijs", waarschuwt Claes. "Maar ik hoop dat de reizigers een geldig vervoerbewijs aankopen en toch ook het protestticket tonen. De spoorvakbonden moeten inzien dat deze gang van zaken niet meer normaal is."

Claes hoopt dat de bonden door de actie ook gaan inzien hoe omvangrijk de groep reizigers is en hoe diep de frustratie bij de pendelaar zit.