'Had iets meer begrip verwacht'
Minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne Foto: BELGA
Minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne had 'iets meer begrip verwacht' rond zijn plan om de pensioenen te hervormen. Dat liet hij maandagavond weten aan het persagentschap Belga. De vakbonden klagen over een gebrek aan overleg. De minister spreekt dat echter tegen.

Van Quickenborne ligt onder vuur. Bij de vakbonden valt te horen dat de minister niet bereid is te overleggen over zijn pensioenhervorming en ze snel door het parlement wil sluizen. "Er is een uitnodiging verzonden voor overleg, vorige week zelfs al", antwoordt Van Quickenborne.

Overleg met de publieke sector staat bijvoorbeeld donderdag op de agenda. Maar dat is dan wel de dag dat het parlement over de plannen zal stemmen. "Wat is de relevantie daarvan dan nog?", vraagt Chris Reniers van de socialistische overheidsvakbond ACOD zich af.

De nieuwe minister van Pensioenen betreurt de stakingsdreiging. "Het overleg is volop aan de gang", zegt hij. Hij benadrukt  dat er overleg is geweest over de overgangsmaatregelen en dat er nog gepraat zal worden over de koninklijke besluiten, nog voor de uitvoering van de plannen.

Woensdag staat er overleg op de agenda tussen het kernkabinet, waartoe minister Van Quickenborne behoort, en de sociale partners.

Diverse vakbondsleiders hebben ondertussen al laten weten dat de trein voor de staking van donderdag is vertrokken en niet meer teruggeroepen kan worden. De staking in de openbare sector donderdag zal dus wel degelijk plaatsvinden.

'Jammer dat men pad van overleg en dialoog verlaat'

Ook Open Vld-voorzitter Alexander De Croo "betreurt" dat de syndicale organisaties oproepen tot een algemene staking bij de openbare diensten op donderdag 22 december.

"Men had aangedrongen op overgangsmaatregelen en die zijn vandaag expliciet door de regering bevestigd. Men had overleg gevraagd en ook dat overleg is er vandaag gekomen en was ook de volgende dagen nog gepland", aldus De Croo. De Open Vld-voorzitter vindt het "bijzonder jammer dat men het pad van overleg en dialoog verlaat".

Volgens De Croo zijn de voorgestelde pensioenhervormingen "absoluut noodzakelijk" en bovendien "bijzonder sociaal". "In andere landen verhoogt men de wettelijke pensioenleeftijd en verlaagt men de pensioenen, in ons land vragen we om iets minder vroeg met vervroegd pensioen te gaan en trekken we de laagste pensioenen op", luidt het.

De Croo heeft een duidelijke boodschap voor de vakbonden: "Wie denkt dat de toekomst van ons sociaal model ligt in het vasthouden aan het status quo, vergist zich. Verandering is nodig om onze economie te versterken en nieuwe jobs mogelijk te maken."

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig