Parlementsleden moeten eigen pensioen 'snel' bespreken
Archieffoto Foto: belga
Het parlement moet snel een werkgroep oprichten die zich buigt over hervorming van het pensioenstelsel voor parlementsleden. Dat vraagt CD&V-Kamerfractieleider Raf Terwingen. Zijn partijgenoot Carl Decaluwé pleit voor overleg met de andere parlementen.

Met de geplande pensioenhervorming laait ook het debat over de pensioenen van de parlementsleden zelf op. Terwijl de minimumloopbaan voor een volledig pensioen wordt opgetrokken tot 40 jaar, blijft dat voor parlementsleden op 20 jaar.

Die regel bijstellen, is een taak van het parlement zelf.

Raf Terwingen wil dat het pensioenstelsel van parlementsleden snel kan worden besproken in een werkgroep. Daarvoor heeft hij een brief gestuurd naar Kamervoorzitter André Flahaut, met de vraag om zijn voorstel op de Conferentie van Voorzitters te agenderen.

Terwingen reageert daarmee op de oproep van Open VLD-Kamerlid Gwendolyn Rutten. Die had vorige vrijdag om een debat gevraagd.

'In het kader van de hervorming van de verschillende pensioenstelsels die op dit ogenblik aan de orde is in de commissie Sociale Zaken (...), zijn wij van oordeel dat ook de pensioenregeling voor parlementsleden dient aangepast te worden', stelt Terwingen.

Hij wijst erop dat dit ook deel uitmaakt van het regeerakkoord.

Maar Vlaams parlementslid Carl Decaluwé wil niet overhaast te werk gaan. Hij pleit voor overleg tussen de verschillende parlementen rond de pensioenen voor parlementsleden. 'Nu holderdebolder op federaal niveau een regeling uitwerken heeft geen zin', zegt hij. 'Men zou eigelijk moeten overleggen met de zeven assemblees.' 

Decaluwé, die de Vlaamse werkgroep over de parlementaire wedden voorzit, wijst ook op de studie die het Vlaams Parlement heeft besteld over de lonen en pensioenen van de parlementsleden. De resultaten daarvan worden in maart 2012 verwacht.

In die studie wordt een vergelijking gemaakt met de pensioenen in de andere parlementen in Europa en met de pensioenen in de privésector. 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig