'Rijdend personeel NMBS kan nog steeds op 55 met pensioen'
Foto: bdw
Het rijdend personeel van de NMBS, dat zijn de treinbegeleiders en -bestuurders, zal ook na de hervorming van de pensioenen door minister Vincent Van Quickenborne (Open VLD) op 55 jaar met vervroegd pensioen kunnen gaan. Dat laat Van Quickenborne maandagavond weten. De vakbonden bij de NMBS dreigen met een 24 urenstaking vanaf woensdagavond wegens onduidelijkheid rond de plannen van Van Quickenborne.

Bij de spoorvakbonden bestaat ongerustheid over de pensioenplannen van de nieuwe minister van Pensioenen. Ze dreigen met een 24 urenstaking vanaf woensdagavond 22 uur als er geen duidelijkheid komt of als ze zich niet in de plannen kunnen vinden.

Minister van Pensioenen Van Quickenborne (Open VLD) laat maandavond verstaan dat het rijdend personeel van de NMBS nog steeds op 55 met vervroegd pensioen zal kunnen gaan, zoals nu het geval is. Wat wel verandert is dat het pensioen op basis van de laatste tien jaar zal worden berekend, in plaats van op de laatste vijf jaar. 

Voor het niet-rijdend personeel geldt de leeftijdverhoging voor een vervroegd pensioen wel. Dat wordt 62 jaar in plaats van 60 jaar. De modaliteiten en het ritme voor die wijziging zullen nog bekeken worden met de sociale partners, zo benadrukt Van Quickenborne.

'Tegen woensdag duidelijkheid, anders actie'

Indien er geen duidelijkheid komt tegen woensdag en als de vakbond zich niet kan vinden in de plannen, dreigt een 24 urenstaking, zegt Jos Digneffe van ACOD Spoor. "De een zegt dat het spoorpersoneel getroffen is, de andere niet. We willen duidelijkheid tegen woensdag, en we moeten ons kunnen vinden in de plannen", zegt Digneffe.

Volgens Luc Piens van ACV Transcom is de kans op actie woensdagavond groot. "We vrezen dat door de snelheid waarmee de pensioenplannen door het parlement worden gejaagd, we achteraf met een aantal zaken geconfronteerd zullen worden", aldus Piens. "Men wil de plannen vlug doorvoeren, dan dan zijn wij ook vlug met acties."

NMBS Holding begrijpt ongerustheid personeel

De NMBS Holding begrijpt de ongerustheid bij haar personeel over de pensioenplannen van minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne (Open Vld). Dat zegt woordvoerster Leen Uyterhoeven maandag. Toch hoopt ze dat er snel duidelijkheid komt, om zo een staking nog te vermijden.

"De helft van het personeel bij de spoorwegmaatschappij gaat in de komende tien jaar met pensioen", zegt Uyterhoeven. "We begrijpen dan ook de ongerustheid."

Bij de Holding heeft men de teksten zelf ook nog niet kunnen inkijken.