De pensioenhervorming die de regering Di Rupo voor het einde van dit jaar door de Kamer wil jagen, behoudt de rechten van de stelsels die voor 28 november werden aangevraagd. Dat heeft minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne maandag verklaard na afloop van een vergadering van het kernkabinet

De pensioenrechten van wie voor die datum het stelsel van bijvoorbeeld tijdskrediet of vervroegd pensioen had aangevraagd, blijven behouden.

In de loop van de namiddag zit premier Elio Di Rupo rond de tafel met de vakbonden. Dinsdag ziet hij de werkgevers.

De Kamercommissie Sociale Zaken heeft ondertussen het wetsontwerp rond de pensioenregeling goedgekeurd. Wel is er nog verder discussie nodig, maar het ontwerp biedt in elk geval een goede basis volgens de Commissie.

Commissieleden van N-VA en Groen! formuleerden wel nog enkele bedenkingen. N-VA hekelt het feit dat langer werken niet hoeft voor een aantal uitzonderingscategorieën. Groen! begrijpt dan weer niet dat tijdskrediet en loopbaanonderbreking, die er juist voor zorgen dat mensen wel langer aan het werk blijven, teruggeschroefd worden.  

De discussies zouden wel eens behoorlijk lang kunnen duren. Bedoeling is donderdag of vrijdag de stemming plenair te laten gebeuren.

Het is de ambitie van de regering "toe te passen wat er in het akkoord staat", stelde Van Quickenborne, al zijn er overgangsmaatregelen mogelijk. Speciale regimes, wat er ook van zij, zullen moeten evolueren naar het algemene regime.

Honderden vakbondsmanifestanten waren maandag verzameld voor de Financietoren om er te protesteren tegen de pensioenhervorming.

Het regeerakkoord voorziet onder meer dat de minimumleeftijd voor vervroegd pensioen verhoogt van 60 naar 62 jaar en dat de loopbaanduur geleidelijk wordt opgetrokken van 35 naar 40 jaar in 2015. Ook het systeem van brugpensioen wordt hervormd. Vrijdag nam de ministerraad daarvoor al enkele koninklijke besluiten.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig