Wetenschappers zeggen dat ze nieuwe aanwijzingen hebben gevonden voor het bestaan van het Higgs-deeltje. In het Europese onderzoekscentrum CERN zijn de nieuwe onderzoeksresultaten bekendgemaakt.

De Britse natuurkundige Peter Higgs voorspelde het bestaan van het deeltje meer dan veertig jaar geleden als verklaring waarom alles in het universum massa krijgt.

Het deeltje is cruciaal om het universum te begrijpen, maar tot nu toe is het nog nooit waargenomen. Het is anders gezegd het ontbrekende puzzelstuk van het Standaardmodel over de fundamentele aard van de materie.

De ontdekking van het Higgs-deeltje is nu weer een stapje dichterbij. Twee teams van onderzoekers, die beide onafhankelijk van elkaar een zoektocht naar het Higgs-deeltje voeren, kondigden in Genève aan dat ze nieuwe aanwijzingen hebben.

Volgens beide onderzoeksteams Atlas en CMS kan het deeltje worden gevonden in de 'lagere regionen van de massa' van de enorme deeltjesversneller van het Europese onderzoeksinstituut CERN, waarmee de zoektocht wordt uitgevoerd.

De teamhoofden kondigden aan dat ze in gelijkaardige omstandigheden pieken in hun data hebben waargenomen, wat op het bestaan van het deeltje kan wijzen. Die resultaten hebben tot heel wat opwinding bij natuurkundigen geleid.

'We hebben een zeer klein venster geïsoleerd waar de massa van het Higgs-deeltje zich moet bevinden, en we hebben ook kandidaat Higgs-gebeurtenissen gevonden op precies die plaats', citeert het wetenschappelijk magazine Eos Nick Van Remortel van het CMS-experiment.

De onderzoeksgroepen weten nog niet 100 procent zeker of het Higgsdeeltje wel of niet bestaat. Ze hopen volgend jaar een definitief antwoord te hebben. Daarvoor zijn meer metingen nodig.  

Eerder raakte al bekend dat Europese natuurkundigen denken dat ze eindelijk het langverhoopte Higgs-deeltje hebben waargenomen, maar ze zijn nog niet zeker genoeg om het echt een ontdekking te noemen. 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig