Dader aanslag moest zich vandaag bij politie verantwoorden
Het vermoedelijke lichaam van dader Nordine Amrani Foto: BELGA
Nordine Amrani, de dader van de dodelijke aanslag in Luik, is geen onbekende voor het gerecht. Hij was een 'wapenfreak', en wordt ook in verband gebracht met heling, zedenfeiten en drugs. Hij moest zich vandaag bij de politie verantwoorden voor zedenfeiten.

Hoewel eerdere berichten over meerdere daders spraken, is door minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) bevestigd dat de aanslag slechts door één man is gepleegd. Ook met rechtszaken die in het gerechtshof aan de gang waren, is geen verband.

De dader is de 33-jarige Nordine Amrani, die gekend is door de politie en het gerecht wegens verschillende feiten in verband met drugs en wapenbezit. De man heeft geen enkele link met terroristische organisaties, en is een lasser uit het Luikse.

Wapenbezit, zedenfeiten en cannabis

Omstreeks 12u30 opende hij het vuur op de Luikse Place Saint-Lambert. Hij gooide explosieven naar een bushalte, en leegde het magazijn van een kalasjnikov op de menigte. Amrani kwam bij de aanslag om, maar of hij zelfmoord heeft gepleegd of per ongeluk om het leven kwam, is momenteel niet duidelijk.

Over mogelijke motieven is eveneens niets bekend. Vermoed wordt dat hij razend was omdat hij zich vandaag bij de politie moest aanbieden wegens een verkrachtingszaak.

Amrani werd al meerdere keren veroordeeld, en zat verschillende celstraffen uit. In september 2008 werd hij tot 58 maanden gevangenisstraf veroordeeld voor samenzwering en wapen- en drugshandel. In een metaalbewerkingsatelier dat hij huurde in Luik, werden bij een huiszoeking in oktober 2007  9.500 wapenonderdelen en een tiental complete wapens gevonden. Daar zaten ook zware oorlogswapens tussen, waaronder kalasjnikovs en een raketlanceerder.

Amrani had eveneens 2.800 cannabisplanten in zijn bezit. Hij werd toen ook tot een boete van 11.000 euro veroordeeld. Bij de politie was hij ook gekend voor heling en zedenfeiten.

Na tweederde van zijn straf was Nordine Amrani in oktober vorig jaar voorwaardelijk vrijgelaten. Hij moest zich vanmorgen normaal gezien bij de politie aanbieden voor een nieuwe ondervraging. Het zou gaan om een verhoor in een verkrachtingszaak.

In de plaats daarvan trok hij naar Place Saint-Lambert.

Auto van Amrani teruggevonden

Op de Place Saint-Lambert is ook de auto van Amrani teruggevonden. De ontmijningsdienst is op weg naar Luik, heeft het voertuig van de dader tot ontploffing gebracht. 

Uit een huiszoeking kort na de middag bleek dat de dader opnieuw veel wapens in huis had gehaald.

Volgens procureur Danièle Reynders, zus van huidig minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR), is de situatie in het Luikse centrum weer onder controle sinds 15 uur. Ze benadrukt ook dat de feiten zich alleen op de Place Saint-Lambert hebben voorgedaan, en dat er in geen enkel ander deel van de stad schoten of aanslagen hebben plaatsgevonden.

 

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig