Het nieuwe 'snuffeltoestel', waarmee de politie de aanwezigheid van alcohol in de lucht in een wagen vaststelt, wordt vaak foutief gebruikt. Dat heeft VTM in Het Nieuws gemeld. De betrokken instanties zouden weet hebben van het probleem.

Het toestel wordt gebruikt om sneller alcoholcontroles uit te voeren. Het meet in de lucht of de bestuurder al dan niet te veel gedronken heeft. De politie laat mensen echter in het toestel blazen en dat blijkt een procedurefout.

'Het is geen ademtesttoestel, en als het wel zo gebruikt wordt dan is er kans op een procedurefout en van aanvechten van pv's', zegt Werner De Dobbeleer van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde.

De politie erkent dat er problemen zijn met het nieuwe toestel. Ze vraagt zich dan ook af of het nog veel zin heeft dit apparaat te gebruiken bij de alcoholcontroles.

De nieuwe staatssecretaris van Mobiliteit Melchior Wathelet (CDH) wil zich nog niet uitlaten over de zaak omdat hij nog maar net aangesteld is en nog niet volledig op de hoogte is van het dossier.

Procureur-generaal Claude Michaux had eerder al gewaarschuwd voor het probleem. 'Het toestel kan niet worden beschouwd als een toestel dat de mogelijkheid biedt om alcoholopname vast te stellen', zei hij.

Politiediensten die het snuffeltoestel willen gebruiken, krijgen de raad het gewoon in het voertuig te houden om de alcohollucht te detecteren, zonder dat de bestuurder blaast.