News of the World luisterde volgens politie 800 mensen af
Foto: AP
Het totaal aantal mensen wier telefoon is afgeluisterd door journalisten van het Britse tabloid News of the World ligt rond de achthonderd. Dat heeft de Britse politie zaterdag bekendgemaakt.

Onderzoekers hebben met 2.037 mensen gesproken, van wie 803 worden genoemd in de in beslag genomen documenten van privé-detective Glenn Mulcaire, aldus Scotland Yard. Mulcaire, die voor Rupert Murdochs News of the World werkte en zich in het centrum van het afluisterschandaal bevond, ging in 2007 de gevangenis in.

'We zijn ervan overtuigd dat we persoonlijk met alle mensen contact hebben gehad die zijn afgeluisterd of die waarschijnlijk zijn afgeluisterd', zei Scotland Yard. Hoewel de politie nog veel mensen moet spreken die werden aangemerkt als mogelijk doelwit, zei Scotland Yard zaterdag dat het onwaarschijnlijk is dat zij zijn afgeluisterd.

Al jaren werd News of the World ervan beschuldigd mensen te hebben afgeluisterd, onder wie bekendheden als Sienna Miller en Jude Law, en politici zoals voormalige vicepremier John Prescott. Afgelopen zomer kwam het echter tot een dieptepunt toen bekend werd dat journalisten de telefoon van de 13-jarige vermoorde Milly Dowler hadden afgeluisterd, in de hoop nieuw materiaal voor een verhaal te pakken te krijgen.

Twee hoge politiechefs en verscheidene leidinggevenden bij News Corp., het bedrijf van mediamagnaat Murdoch, namen ontslag en naar aanleiding van het onderzoek naar de afluisterpraktijken werden tientallen journalisten opgepakt. Ook werd een onderzoekscommissie ingesteld die de ethiek in de Britse media doorlicht.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in