Hoe kies ik een tablet?
Foto: AFP/Belga
Je hebt besloten om een tablet aan te schaffen. Ga je voor een iPad of is een Androidtablet iets voor jou?

Apple is met een onwaarschijnlijke voorsprong marktleider in deze categorie maar heel wat uitdagers hebben de strijd aangebonden op basis van Googles Android-besturingssysteem. Net zoals de iPad werken die Android-tablets met apps die je in een online winkel aanschaft. Bij Android zijn er echter meerdere app-winkels, bij Apple passeer je altijd via de kassa van de App Store.

Een tablet kan je doorgaans koppelen aan een Bluetooth-toetsenbord voor meer tikgemak, maar misschien koop je dan beter een echte laptop. De kracht van een tablet is net dat alles via het aanraakscherm gaat, op intuïtieve wijze. De trend is dat de meeste tablets over een scherm in de buurt van 10 inch beschikken, hoewel ook een aantal 7-inch toestellen de markt trachten te verleiden. Ik verkies het eerste formaat, maar figuren die graag nonchalant rondstruinen met een tablet in één hand, vallen vast voor de lichtere 7-inch modellen.

Een meer prangende vraag die je bij de aanschaf van een tablet dient te stellen, is: wil ik 3G of niet? Is het antwoord ‘ja’, haal dan je portemonnee al maar boven.

De beste tablet blijft nog altijd de Apple iPad 2 (vanaf 479 euro), maar ook de Samsung Galaxy Tab 10.1 (599 euro) en Acer Iconia A500 (vanaf 399 euro) mogen er zijn. Bij de 7-inch modellen is de HTC Flyer (vanaf 499 euro) een knap ding, al draait het op een oudere versie van Android. Een andere zeven incher is de Blackberry PlayBook (tijdelijk vanaf 399 euro). Die gebruikt geen Android maar een eigen besturingssysteem.
Ga je voor een tablet met Android, opteer dan absoluut voor een toestel waarop Android 3.0 of hoger draait (codenaam: Honeycomb) of wacht nog even op de eerste tablets met Android 4.0 (Ice Cream Sandwich). De oudere Android-versies zijn ontworpen voor kleinere smartphone-schermen. En alhoewel het best lukt om met Android 2.2 of 2.3 op een tablet te werken, het is verre van ideaal.

Je hebt altijd van die toestellen die vis én vlees willen zijn, tablet én notebook. Gewoon het aanraakscherm kantelen of om rond z’n as draaien, et voilà: de laptop is tablet geworden (of omgekeerd). Vroeger bengelde aan dergelijke toestellen gegarandeerd een astronomisch prijskaartje, maar die tijd is voorbij. De Dell Inspiron Duo (vanaf 499 euro) bijvoorbeeld is meer een netbook met een 10-inch scherm, terwijl de Lenovo ThinkPad X220 Tablet (vanaf 2.055 euro) een krachtige hybride is voor zakenlui. Interessanter zijn tablets met vast te klikken toetsenborden, zoals de Asus Eee Pad Transformer (vanaf 399 euro) en de Acer Iconia Tab W500 (vanaf 499 euro). Die laatste komt trouwens met Windows 7.

Lees meer:
http://www.zdnet.be/news/133808/cadeaus-die-je-zelf-ook-wel-wil/
http://www.zdnet.be/news/133809/koop-eens-een-peperduur-gadget/
http://www.zdnet.be/news/133819/goedkope-maar-hippe-geschenken/
http://www.zdnet.be/news/132586/man-achter-ipod-maakt-thermostaat-sexy/
http://www.zdnet.be/news/133879/angry-birds-maakt-kookboek-met-eierrecepten/