Het artikel op De Rechtzetting steekt de draak met de vermeende recente maatregelen rond geluidsoverlast die Joke Schauvliege zogezegd invoerde en citeert onder meer uit een (fictief) persbericht van het kabinet Schauvliege dat stelt dat snel op elkaar volgende beats storend zijn voor de omgeving en schadelijk voor het gehoor van jongeren. Daarom zou beslist om het aantal beats per minuut van muziek die in jeugdhuizen wordt gespeeld te beperken.
Verder legt De Rechtzetting ook toekomstig Gezinsbond-voorzitter Frans Schotte volgende woorden in de mond: 'Snelle muziek heeft vaak een agressief karakter. Het is niet toevallig dat de lyrics van bekende thrashmetalbands als Metallica en Slayer over dood en verderf gaan. Vele ouders hebben liever niet dat hun kroost naar dergelijke opruiende herrie luistert. Daar worden ze enkel onhandelbaar van’.
Maggie De Block
Volgens De Rechtzetting zouden Schauvliege en Schotte ouders adviseren om met hun kinderen naar ballads te luisteren en zouden politiepatrouilles ook worden uitgerust met een digitale BPM-teller om controles op het aantal slagen per minuut van een drummer te houden. Jeugdhuizen die in de fout gaan riskeren een boete, de ritmesectie van een groep kan zelfs in de cel vliegen.
Ook de Vlaamse Federatie van Jeugdhuizen komt langs met een fictieve reactie. De fictieve Schauvliege wimpelt die kritiek dan weer weg met de woorden ‘Ik ben stilaan jaloers op Maggie De Block. Waarom pakt men mij altijd aan op mijn beleid, terwijl andere vrouwen slechts op hun uiterlijk worden beoordeeld? Dat is niet serieus meer.’
Kabinet kreeg vragen over maatregel
Ondanks een aantal elementen die bij een oplettende lezer een belletje zouden moeten doen rinkelen, hebben tientallen mensen niet door dat het hier om satire gaat. Het kabinet Schauvliege kreeg gisteren en vandaag zelfs vragen van mensen die willen weten hoe de vork in de steel zit en of deze maatregel al van kracht is.
Ook onder het artikel op De Rechtzetting staan tal van reacties van mensen die brandhout maken van het idee van Schauvliege. Brigitte Borgmans, de persadviseur van de minister, maakte in een reactie duidelijk dat het hier om fictie gaat en dat het kabinet niets met het voorstel in kwestie te maken heeft.
In een telefonische reactie aan De Standaard betreurt Borgmans de misvattingen die door dit artikel de wereld worden ingestuurd en het feit dat op de website niet duidelijk is aangegeven dat het hier om satire gaat.
Op de site stond overigens ook een reactie die werd gepost onder de naam van de Gentse schepen van cultuur Lieven Decaluwe. Volgens die reactie zou Decaluwe de maatregel politiek bestrijden en had hij Schauvliege al een vraag om uitleg gestuurd. De Gentse schepen ontkent echter dat hij de reactie heeft gepost en stelt dat iemand valselijk zijn naam heeft gebruikt.