Chastel verwacht begrotingsgat van honderden miljoenen
Foto: belga
Bij de begrotingscontrole, wellicht in het voorjaar, zullen waarschijnlijk enkele honderden miljoenen euro extra moeten worden gevonden voor de begroting 2012. Dat heeft minister van Begroting Olivier Chastel donderdag op Bel-RTL verklaard.

'We kennen min of meer de tendenzen voor 2012 in Europa en we vermoeden dat op een bepaald moment, ergens in 2012, de begrotingsvooruitzichten voor 2012 zullen moeten worden herzien', legde Chastel uit.

Volgens de MR-minister zullen wellicht vanaf de volgende lente nieuwe beslissingen moeten worden genomen. Hij verwacht geen grote onderhandelingsronde, maar veeleer enkele aanpassingen.

België schrijft zich in het perspectief van budgettaire gestrengheid in, van een terugkeer naar een evenwicht en dus een vermindering van de schuld, zoals Duitsland naar voren schuift. Maar die logica moet progressief zijn, merkt Chastel op.

De liberale minister toont begrip voor Duitsland. De rest van Europa zal pas een grotere economische en budgettaire integratie realiseren en een reeks oplossingen bekomen, zoals eurobonds, met toestemming van dat land, 'door een aantal offers te brengen met betrekking tot onze begrotingsuitgaven'.

Chastel zegt ook bezorgd te zijn over de euro en over de Europese Unie. Hij verbergt ook niet bevreesd te zijn voor het verdwijnen van de eenheidsmunt.

'Het is perfect mogelijk dat Europa op een dag afloopt. Die Europese raad - men zegt het raad na raad - is op dat vlak essentieel. Indien men geen afdoende signalen op korte en middellange termijn geeft, bestaat de kans dat de euro verdwijn'.