Groen! vindt politieke benoemingen schandalig
Foto: pn
Nu een karrenvracht benoemingen van overheidspersoneel kan doorgaan, sluit staatssecretaris voor Ambtenarenzaken Hendrik Bogaert (CD&V) politieke benoemingen niet uit. 'Ongelooflijk schandalig', reageert Groen!-voorzitter Wouter Van Besien.

In 'De Ochtend' op Radio 1 gaf Hendrik Bogaert aan dat de wijziging van de coalitie een rol kan spelen bij de benoemingen van ambtenaren. 

Zo maakt SP.A deel uit van de nieuwe bewindsploeg en Bogaert wil daarbij 'realistisch' zijn. 'Ik ga ervan uit dat wie het verdient benoemd te worden, ook benoemd wordt. Als er een coalitiepartner bijkomt, dan zegt het realisme mij dat zij even willen kijken wat ze aan het meetekenen zijn. Ik sta daar voor open, maar het moet wel snel gaan', luidt het.

Zijn politieke benoemingen helemaal terug? 'Het is ook logisch dat bepaalde sociaal-economische evenwichten worden gerespecteerd.'

Groen!-voorzitter Van Besien is niet te spreken over Bogaerts uitspraken: 'Hij bevestigt dat er politieke benoemingen in de vorige regering bestonden, hij bevestigt dat ze voort gaan doen en hij motiveert waarom dat goed is.'

Van Besien noemt het schandalig dat men 'zo zeer duidelijk de partij-aanhorigheid boven kwaliteit zet'.

De groene voorman benadrukt dat het vertrouwen in de politiek serieus is gekelderd en dat de klassieke tripartite de kans moet grijpen om dat vertrouwen weer op te krikken. 'Als men dan onmiddellijk in de slechte gewoonten gaat hervallen, gaat men er niet geraken'.

Ook zijn partijgenoot en Kamerfractieleider Stefaan Van Hecke bekritiseerde de uitspraken van Bogaert tijdens het Kamerdebat over de regeerverklaring. Bogaert wilde reageren, maar mocht niet van de Kamervoorzitter.

Door de periode van lopende zaken, konden honderden benoemingen niet definitief worden geregeld. Staatssecretaris Bogaert wil nu 'zo snel mogelijk die sluis openzetten zodat de betrokkenen hun posities kunnen innemen'.