Meyrem Almaci: 'Mooie woorden, maar nu nood aan daden'
Foto: mhb
Oppositiepartij Groen! denkt dat het premier Elio Di Rupo ernst is om een goed beleid te voeren. Maar dat vergt meer dan woorden alleen, zegt Groen!-kopstuk Meyrem Almaci in Terzake.

Almaci vond de regeringstoespraak van Di Rupo in de Kamer best wel sympathiek. Maar de woorden klonken mooier dan wat op papier in het regeerakkoord staat. Zo wil Groen! dat er een betere verdeling van de lasten komt dan wat nu voorzien is in de begroting.

Opvallend was dat Di Rupo zich afwisselend uitdrukte in het Nederlands en het Frans, afhankelijk van de gevoeligheid van de materie. 'In zijn speech wil hij tegemoet komen naar beide gemeenschappen, om zo te werken aan de eenheid. Dat is een geste die niet te onderschatten valt', zegt Almaci.

Hoopvol

Het is hoopvol dat Di Rupo zich van het Nederlands bedient, dat hij het ernstig meent, aldus Almaci. 'Maar ik denk dat het moet.'

Nu is het tijd voor de inhoud. Veel in het regeerakkoord moet worden bijgeschaafd. 'We moeten gaan naar een duurzame economie waar niet de gewone mens het gelag betaalt.' Almaci verwees daarbij naar het nieuws dat grote bedrijven nauwelijks belastingen betalen en dat banken hun kosten willen doorrekenen naar de klanten.