Elio Di Rupo. 'Jammer dat we geen vier jaar krijgen'
Foto: belga
Premier Elio Di Rupo heeft het volle vertrouwen in zijn ministers. Hij benadrukt dat zijn regering een 'groep is die een akkoord wil uitvoeren'. Al vindt hij het jammer dat hij maar 2,5 jaar heeft om dat te doen.

Di Rupo was woensdagavond voor het eerst in de hoedanigheid van eerste minister te gast in het VRT-journaal. Hij trok zich redelijk uit de slag in het Nederlands over onderwerpen als de staatshervorming, de N-VA en zijn kennis van het Nederlands.

Wilskracht

'We hebben een ploeg die het akkoord wil uitvoeren. Dat is heel belangrijk', zei Di Rupo in het VRT-journaal. Hij benadrukt dat er op tafel een akkoord ligt over 'het pijnpunt' BHV, over een staatshervorming en over een besparingsplan.

Nu moeten die definitief in teksten gegoten worden en door het parlement geloodst worden. Dat dit werk geklaard moet zijn op 2,5 jaar tijd, betreurt Di Rupo. 'We zullen meer (lees: harder, nvdr) moeten werken om het akkoord uit te voeren.'

De premier verwijst naar een comité, waarin de acht onderhandelingspartijen zullen schaven aan de teksten en beslissen aan welk tempo de bevoegdheden worden overgedragen.

Op een datum wilde hij zich niet laten vastpinnen, al wist hij wel te zeggen dat er 'volgend jaar veel gewerkt zal worden'.

N-VA

Di Rupo vindt de kritiek van N-VA op zijn regering wat gemakkelijk. 'Het is wat al te eenvoudig om nu te spreken zoals de N-VA. Ik heb meer dan een jaar proberen te onderhandelen met de N-VA, maar een akkoord maken met hen was onmogelijk.'

'Het doel van de N-VA is niet morgen, maar overmorgen de onafhankelijkheid van Vlaanderen', aldus de premier. 'Maar ik respecteer de oppositie en begrijp dat er kritiek is. Niets is tenslotte perfect. Alleen heeft de N-VA de kans gehad om iets te doen voor Vlaanderen, maar de partij heeft die kans niet gegrepen.'

Vakbonden

Ook de vakbonden zijn niet mals voor het besparingsplan van Di Rupo. Hij kondigt alvast gesprekken aan met vakbonden en werkgevers. 

'Ik begrijp de vakbonden, maar de waarheid is dat de maatregelen evenwichtig verdeeld zijn. Het was nodig om iets te doen aan de brugpensioenen, de sociale zekerheid... Je kunt niet door eenderde van je leven te werken, de studies en pensioenen van tweederde van je leven betalen.'

Nederlands

Hoe denkt Di Rupo Nederlands te leren, vroeg VRT-journalist Wim De Vilder nog. 'Ik probeer elke dag Nederlands te oefenen, maar het is niet zo gemakkelijk omdat de tijd vaak ontbreekt', aldus Di Rupo.

'Maar het is voor mij een doelstelling en ik zal hard werken om ook de eerste minister van alle Vlamingen zijn.' Een belofte die hij eerder op de dag ook al in het parlement had gemaakt.