Abercrombie & Fitch duldt geen kritiek
Foto: rr
De Amerikaanse kledingketen Abercrombie & Fitch opent donderdag een eerste vestiging in Brussel en daar hoort ook in ons land een smetteloos, positief imago bij. Wanneer vragen rijzen over de subjectieve personeelswerving van het merk, verliest de keten al gauw zijn tandpastaglimlach en vervliegt de overweldigende geur van parfum.

De Amerikanen van Abercrombie en Fitch (A&F) openen donderdag om tien uur hun eerste Belgische vestiging in de Waterloolaan te Brussel. Woensdag om 16 uur werd de geïnteresseerde pers al een exclusieve 'preview' in de winkel gegund. Journalisten van De Standaard bleken uiteindelijk niet welkom op het persmoment. Aanleiding is een kritisch artikel dat vandaag in de krant verscheen, over de rekruteringsmethode die de keten handhaaft bij het selecteren van personeel.

In het artikel wordt de methode waarop A&F personeel selecteert en rekruteert kritisch beschouwd. Jongens die als 'door guy' willen werken en de meisjesharten sneller moeten doen slaan voor én in de winkel zijn liefst 1m80 groot, zijn sportief, slank én symmetrisch en worden gevraagd hun borsthaar te scheren. Voor de meisjes gelden andere - maar niettemin subjectieve - criteria. Het Centrum voor gelijkheid van kansen en racismebestrijding noemde de manier van werken in het artikel "discriminerend".

"Te negatief"

De keten achtte het artikel dat op 7 december in de krant verscheen "te negatief" en verkiest "niet meer met de krant of website samen te werken". A&F vroeg ter plaatse om een "verantwoording" voor het eerder verschenen, kritische stuk en achtte het opportuun de deuren voor De Standaard verder gesloten te houden. Het feit dat ook de selectieprocedure die de keten kennelijk tegenover de media hanteert op haar beurt misschien vragen zal oproepen, wordt als "een te nemen risico" afgedaan.

Opvallend is dat niemand van de keten zelf eerder op het artikel wilde reageren. Ook de zogeheten 'door guys' - de gespierde jongemannen die al de hele week de wacht houden aan de vestiging in de Waterloolaan - willen niets kwijt over de wijze waarop zij gerekruteerd werden of over manier waarop de Amerikaanse keten met kritiek omgaat, zo blijkt. "We have the best job in the world", is de enige commentaar die buiten bij de jongens nog te sprokkelen viel.

 

Lees hier het vandaag verschenen artikel in De Standaard.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig