Open Vld stelt voor om het onderwijzen van Frans al verplicht te maken vanaf het derde jaar van het lager onderwijs. De Vlaamse liberalen hebben daarvoor een voorstel van decreet klaar.

Nu is het Frans pas verplicht vanaf het vijfde en zesde leerjaar. "Met dit voorstel erkennen we het belang van het talenonderwijs, ook op jonge leeftijd", aldus Vlaams parlementslid Marleen Vanderpoorten.

Volgens Vanderpoorten heeft op jongere leeftijd Frans leren grote voordelen. "De vaardigheid om op jonge leeftijd een nieuwe taal te leren, helpt op latere leeftijd ook de verwerving van andere vreemde talen te bevorderen", aldus Vanderpoorten. "En hoe vroeger men een taal aanleert, hoe gemakkelijker het ook wordt een goede uitspraak aan te leren".

Volgens de gewezen onderwijsminister heeft vroege taalverwerving ook "culturele voordelen". "Wie van kindsaf aan naast de moedertaal ook een andere taal aanleert, zal beter beseffen dat vreemde talen leren nodig en belangrijk is", luidt het. En wie vroeg in contact komt met andere talen zal volgens Vanderpoorten ook meer open staan voor diversiteit en culturele verschillen.

Vanderpoorten ziet ook een "economische meerwaarde". "Omdat een grotere kennis van vreemde talen in een globale wereld een voordeel is. Vlamingen staan al voor hun talenkennis bekend, we moeten die troef verder ontwikkelen", besluit de Open Vld-politica.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in