De Europese beurzen hebben de dag afgesloten met lichte verliezen. Optimisme over een goede uitkomst van de Eurotop verdween na het Duitse verzet tegen een extra noodinstantie naast het Europese Noodfonds (EFSF). Maar aan het einde van de dag was die schok alweer bijna volledig verwerkt.

BEL 20 (Euronext Brussel)

De Bel20 zakt met 0,07 procent tegenover de slotkoers van gisteren naar 2084,68 punten. In onze buurlanden waren de verliezen iets groter: de CAC40 in Parijs moest 0,11 procent prijsgeven, de Dax in Frankfurt 0,57 procent. 

De beleggers trokken zich woensdagochtend op aan de hoop dat er op de Europese top van eind deze week eindelijk een duidelijk antwoord zou komen op de schuldencrisis die Europa nu al maandenlang in een wurggreep houdt.

Maar dat was zonder Duitsland gerekend. Het land kant zich tegen het plan van een 'dubbele financiële bazooka', wat wil zeggen dat er twee Europese noodfondsen zouden komen: één van 440 miljard euro en één van 500 miljard euro. Daardoor zou de munitie van Europa tegen de speculanten meer dan verdubbelen. Maar Duitsland ligt dwars, en dat begint stilaan op de zenuwen van een aantal andere landen binnen de eurozone te werken.

De bankaandelen toonden een gemengd beeld. KBC zette zijn opmars verder en won dit keer 4,73 procent, goed voor een slot van 11,30 euro. Dexia moest echter 1,37 procent inleveren tot 0,36 euro. Verzekeraar Ageas steeg met 1,31 procent tot 1,32 euro.

Chemiegroep Solvay maakte een slechte beurt. Het aandeel zakte met 4,32 procent tot 66,62 euro. Staaldraadgroep Bekaert tufte 0,96 procent hoger tot 29,04 euro, terwijl zinkspecialist Nyrstar het 0,46 procent hoger zocht op 6,53 euro.