Soulzanger Howard Tate overleden
Foto: AP
De Amerikaanse soulzanger Howard Tate is vrijdag op 72-jarige leeftijd overleden. Dat is dinsdag bekendgemaakt. Tate had eind jaren zestig en begin jaren zeventig in de Verenigde Staten enkele bescheiden hits, maar genoot vooral faam onder soulkenners. Een van zijn hits was 'Get it while you can', dat vooral bekend is in de uitvoering van Janis Joplin. Ook zijn 'Ain't nobody home' is bekender in een andere versie, die van B.B. King.

 Voor hij solozanger werd maakte Tate deel uit van The Gainers, een doo-wopgroep uit Philadelphia. In de jaren zeventig trok hij zich terug uit de muziekwereld, teleurgesteld omdat hij niet de royalties kreeg waarop hij recht dacht te hebben. Hij raakte verslaafd aan drank en drugs en raakte totaal in de vergetelheid. Halverwege de jaren negentig kwam zijn album 'Get it while you can' uit 1967 op cd uit.

In de liner notes, geschreven door producer Jerry Ragovoy, stond dat Tate waarschijnlijk dood was. In 2003 maakte de inmiddels afgekickte Tate een comeback als zanger. Zijn in dat jaar verschenen album Rediscovered werd genomineerd voor een Grammy in de categorie hedendaagse blues. In de jaren daarop verschenen nog vier cd's van Tate.