Antwerpse haven bouwt Ivoriaanse tegenhanger mee uit
Foto: © Jimmy Kets
De haven van Antwerpen heeft een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met haar Ivoriaanse tegenhanger San Pedro, de belangrijkste cacaohaven ter wereld. Antwerpen zal San Pedro onder meer bijstaan in de ontwikkeling van een braakliggend terrein van 2.000 hectare. Dat zal gebeuren via Port of Antwerp International (PAI), de internationale dochter van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen.

  De haven van San Pedro is momenteel goed voor een overslag van 1,5 tot 2 miljoen ton op jaarbasis en wil de komende jaren sterk groeien in haar regio. Daartoe moeten enkele logistieke zones worden gecreëerd in het hinterland, onder meer in de steden Odienné, Touba en Man. Ook in de haven zelf komen er logistieke zones voor de trafiek van rijst, cashewnoten, meststoffen en katoen. Tot slot moet er nog 150 hectare havengebied bouwklaar gemaakt worden met het oog op het aantrekken van investeerders.

Sinds oktober vorig jaar zijn de haven van San Pedro en PAI samen op zoek naar domeinen waarin Antwerpen de West-Afrikaanse haven kan ondersteunen. Dat heeft nu tot een concreet akkoord geleid. 'Een verdere lading- en klantenbinding met Antwerpen, een van de doelstellingen van PAI, zal het uitgangspunt zijn van onze aanwezigheid daar', zegt Nico Vertongen, directeur Afrika van PAI. Naast het opstellen van studies rond infrastructuur en uitbating zal het Havenbedrijf via trainingsdochter APEC (Antwerp Port Engineering and Consulting) havenprofessionals opleiden. Er komt in 2012 ook een gezamenlijke havendag om San Pedro te promoten.