Moet beroemd schilderij plaats maken voor verloren gewaande Da Vinci?
'De slag bij Anghiari' van Leonardo Da Vinci. Foto: *
Groot dilemma voor kunstliefhebbers. Om een verloren gewaande fresco van Leonardo Da Vinci in ere te herstellen moet een ander beroemd werk in het Palazzo Vecchio in Firenze geruïneerd worden. De boringen zijn al begonnen, maar een groep kunsthistorici wil verdere vernielingen tegenhouden aan de hand van een petitie.

Het Palazzo Vecchio in Firenze is nu een museum, maar in de zestiende eeuw - in volle renaissance - was het paleis zowat het walhalla van de kunst. Niemand minder dan Michelangelo en Leonardo Da Vinci maakten er prachtige fresco's binnen. De ingang werd jarenlang gesierd door het wereldberoemde standbeeld 'David', ook van de hand van Michelangelo.

Maar door renovaties en uitbreidingen later in de zestiende eeuw werden er veel werken overschilderd en gingen een pak beroemde fresco's verloren. Dat was ook het geval bij de fresco 'De Slag van Anghiari' van Leonardo Da Vinci. Vermoed wordt dat het werk tientallen jaren later overschilderd werd door de Italiaan Giorgio Vasari.

Het probleem

Om te zien wat er achter de fresco van Vasari zit moet er in het werk worden geboord. Zo kan men via een soort endoscoop de achterliggende muur onderzoeken. Groot zijn die gaatjes niet - de endoscoop heeft een diameter van amper 4 millimeter - maar toch moet er schade toegebracht worden aan een beroemde fresco. En dat stuit op protest bij kunsthistorici.

'Het is de taak van curatoren om kunst te beschermen, niet om werken te vernietigen', luidt het protest. 'Dit is zoals een loterij, het is verre van zeker dat er iets gewonnen wordt.'

De voorstanders verdedigen hun project dan weer. 'Ik kan nog niet zeggen wat we al gevonden hebben, maar we zijn erg tevreden. Het zou idioot zijn om nu te stoppen. Als de fresco van Da Vinci gevonden wordt, zou dat een revolutie betekenen voor de renaissance-kunst.'