'Seksistische moppen beïnvloeden rijgedrag vrouwen'
Foto: rr
Zeg niet te gauw, 't is weer een vrouw. Volgens een nieuw onderzoek zijn seksistische mannen de reden waarom sommige vrouwen worstelen met kaartlezen of de auto parkeren.

Uit een gezamenlijke studie van onderzoekers van de Universiteit van Warwick en de Universiteit van Georgia in de VS blijkt dat geloof in het eigen kunnen belangrijk is voor de prestaties van vrouwen bij taken waarvoor mannen van nature uit bevoordeeld zijn.

Grappen over het rijgedrag van vrouwen bleken het rijgedrag van vrouwen negatief te verminderen, terwijl vrouwen beter presteerden na een schouderklopje.

Het onderzoek werd gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift Archives of Sexual Behavior. De onderzoekers onderwierpen meer dan 500 Amerikaanse studenten aan een aantal ruimtelijke taken waarin mannen in het voordeel waren. Uit eerder onderzoek was immers gebleken dat vrouwen meestal slechter presteren op taken die ruimtelijk inzicht vereisen.

Bij een aantal tests werd het zelfvertrouwen van de deelnemers gemanipuleerd door negatieve of positieve feedback. De resultaten toonden dat vrouwen die negatieve feedback kregen, hun opdracht minder goed uitvoerden dan mannen. Vrouwen die lof kregen deden het dan weer even goed als hun mannelijke tegenhangers.

Volgens de onderzoekers is daarmee aangetoond dat zelfvertrouwen een belangrijke factor is om vrouwen beter te maken in ruimtelijke taken zoals parkeren of kaartlezen.