Vande Lanotte plant gesprek met banksector
Foto: belga
De banken mogen geen blinde maatregelen nemen om hun winstmarges opnieuw op te trekken. Dat zei kersvers minister van Economie en Consumentenzaken Johan Vande Lanotte (SP.A). Hij zal volgende week een gesprek hebben met de banksector.

Febelfin-topman Michel Vermaercke verklaarde woensdag in De Morgen dat de banken hun tarieven zullen optrekken om de gevolgen van de crisis op te vangen.

Volgens Vande Lanotte is het normaal dat de banken onderzoeken hoe ze hun marges kunnen optrekken om opnieuw gezond te worden en zo te vermijden dat ze opnieuw gered moeten worden met overheidsgeld. Ze mogen dat echter niet doen door blinde maatregelen te nemen.

Zo vindt de vice-premier het geen goed idee om de prijzen van woningkredieten op te trekken. 'Het hypothecair krediet treft vooral jonge mensen, die door het optrekken van de rentevoeten zich geen woning meer zouden kunnen aanschaffen. '

Vande Lanotte is momenteel bezig met de samenstelling van zijn kabinet, maar hij is van plan om volgende week al samen te zitten met vertegenwoordigers van de banksector om de problematiek aan te kaarten.