Onafhankelijk van mekaar maakten ex-premier Guy Verhofstadt en vice-premier Onkelinx zich vanmorgen boos om de Frans-Duitse as die doet alsof Europa van Duitsland en Frankrijk alleen is.

Nicolas Sarkozy en Angela Merkel tekenden maandag in Parijs een compromis uit om de euro te redden. De Franse president en de Duitse kanselier willen de beslissing tegen eind deze week aan de rest van de unie opleggen om het brandje te doven dat ontstaan was als gevolg van de schuldencrisis.

Laurette Onkelinx, PS-minister van Sociale Zaken, was te gast bij de RTBF. Ze had het over Merkel en Sarkozy en stelde: 'Dat koppel wordt een beetje gênant. Europa is meer dan twee landen, Europa is een vereniging van landen.'

Guy Verhofstadt (Open VLD) vindt dan weer in Le Soir dat premier Di Rupo (PS) met de Benelux, Italië en Polen een 'federaal tegenoffensief' moet vormen in de Europese Unie. Volgens hem is dat het enige alternatief voor de 'halfslachtige oplossingen' van het 'Frans-Duitse dictaat'.

'Ofwel volgen we het Frans-Duits dictaat, wat niets zal oplossen, omdat het opnieuw halfslachtige maatregelen voorstelt', verklaart Verhofstadt, 'ofwel kiezen we voor de federale optie'.

'De Fransen willen een begrotingsunie, maar zonder overdracht van bevoegdheden en met de staats- of regeringsleiders die aan het roer blijven,' stelt Verhofstadt. 'Ook de Duitsers willen een begrotingsunie, maar dan  zonder solidariteit.'

Kersvers Belgisch eerste minister Elio Di Rupo en zijn Italiaanse ambtsgenoot Mario Monti moeten volgens Verhofstadt met de Benelux en Polen doen wat ze altijd hebben gedaan: een tegengewicht bieden tegen de Frans-Duitse as.

Donderdag zet Di Rupo zijn eerste stappen als Belgisch premier op het Europese toneel. Dan begint in Brussel de Europese top rond de euro.