Di Rupo: 'Ik moet en zal mijn Nederlands verbeteren'
(archieffoto) Foto: Photo News
Ik moet en wil mijn Nederlands verbeteren. Dat heeft premier Elio Di Rupo in een reportage van Telefacts benadrukt. Daarin zei Di Rupo ook dat hij twee keer de handdoek in de ring wilde gooien tijdens de onderhandelingen.

Di Rupo getuigde in de reportage voornamelijk in het Nederlands. Hij trok zich beter uit de slag dan op persconferenties waar hij zich nauwgezet aan de voorbereide Nederlandse tekst diende te houden.

'Ik moet en wil mijn Nederlands verbeteren', onderstreepte hij nog eens. 'Ik zal hard moeten werken, maar ik ben premier van alle Vlamingen en iedereen weet dat ik veel respect heb voor de Vlamingen.'

Elio Di Rupo benadrukte dat hij tweemaal de handdoek in de ring wilde gooien: tijdens de discussies over BHV en tijdens de begrotingsbesprekingen.

'Soms kan men niet verder als niemand wil wijken. Ik maak me zelden boos, maar toen had ik er genoeg van. We zaten toen in de onverantwoordelijkheid', zo blikte hij terug op de crisis rond BHV toen de koning uit het buitenland terug moest keren.

'Het was geen theater. Ik vond het jammer, maar een akkoord was onmogelijk', luidde het commentaar over zijn ontslag tijdens de begrotingsbesprekingen.

Op de vraag of hij nog een socialist is, reageerde de regeringsleider laconiek: 'Ik was Elio, ik ben Elio en dat blijf ik ook'. Hij benadrukte dat hij verschillende politieke opdrachten heeft vervuld, maar steeds zichzelf is gebleven.

Vragen over zijn privéleven blokte hij kordaat af. 'Ik spreek ook nooit over het privéleven van anderen. Het belangrijkste is wat ik doe voor de regering en voor de burgers'.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig