Slim spelen met hout
Matryoshkarim Nesting Furniture, een ontwerp van Karim Rashid Foto: Punkalive
Het Finse designberdrijf Punkalive gebruikt enkel ecologisch verantwoord hout voor hun meubelontwerpen, maar door hun slimme vormen weten de meubels toch de aandacht naar zich toe te trekken op interieurbeuren wereldwijd.

Het bedrijf werd in 2009 opgestart en trekt zich op aan ecologische principes en duurzame productiemethoden. Ze gebruiken daarom ook enkel het houtproduct Kerto, dat vervaardigd wordt uit hout dat binnen een radius van honderd kilometer rond de fabriek in het Finse Punkaharju verzameld wordt.

Het designteam werd onlangs vervoegd door de bekende en veelzijdige ontwerper Karim Rashid. Zijn werken worden tentoongesteld in verschillende musea over de hele wereld en hij heeft meerdere internationale prijzen gewonnen. Rashid creëerde voor Punkalive enkele speelse meubels, die meer zijn dan ze op het eerste zicht tonen. Ze herbergen vaak nog een extra bijzettafeltje of voetenbankje die perfect uit het meubel kunnen geschoven worden.

De natuur mag dan wel centraal staan in hun designfilosofie, ook technologische toepassingen worden niet over het hoofd gezien. Zo hebben ze in hu collectie ook tafeltjes ontworpen om gsm's op te laden, zonder dat daar een snoer bij aan te pas komt.