Duizenden Russische agenten en veiligheidstroepen patrouilleren momenteel door het centrum van Moskou, in een poging om verdere protesten tegen de verkiezingsuitslagen in te dammen. Er werden al zo'n 250 sympathisanten van de oppositie opgepakt.

Maandag werden de Russische autoriteiten verrast door grootschalige protesten tegen de verkiezingsuitslag. Betogers menen dat er sprake was van stembusfraude bij de parlementsverkiezingen van zondag. Duizenden mensen trokken de straat op om hun woede kenbaar te maken. De demonstranten scandeerden 'Rusland zonder Poetin!'.

Vandaag raakte de Russische politie slaags met de betogers, die voor de tweede dag op rij tegen de stembusuitslag protesteren. Honderden agenten hebben dinsdag een kordon gelegd rondom het Triomfplein, dat naast de belangrijkste boulevard in de hoofdstad ligt.

Betogers die zich rond het plein ophielden werden opgejaagd, en een aantal werd opgepakt en ruw in politiebusjes gesmeten. Onder de gearresteerden was volgens het Russische persbureau Interfax ook de prominente oppositieleider Boris Nemtsov.

Opvallend is dat de politie niet tussenkomt bij regeringsgetrouwe militanten, die in grotere getallen aanwezig zijn. 'De regeringsgetrouwe militanten worden omringd door de agenten en slaan op hun trommels om zo de slogans van de oppositie te verdringen', aldus Oleg Orlov van de Russische mensenrechtenorganisatie Memorial. De agenten viseren naar verluidt vooral diegenen die anti-regeringsslogans scanderen als 'Rusland zonder Poetin' en 'Schande'.

De politie van Moskou waarschuwde eerder op de dag al dat elke niet-toegelaten betoging verhinderd zou worden, na verschillende oproepen van de oppostie op sociale netwerksites.

Verenigd Rusland verloor zondag de absolute meerderheid in de Doema. Toch wist de partij iets minder dan vijftig procent van de zetels te bemachtigen. De Russische oppositie en internationale waarnemers hebben hun vraagtekens gezet bij de uitslag, en menen dat er op grote schaal fraude is gepleegd. Volgens de Russische autoriteiten is er echter geen sprake van overtredingen van de kiesregels.