Dinsdag werd in Griekenland de dood herdacht van een vijftienjarige jongen die drie jaar geleden door een politieman werd doodgeschoten. Daarbij kwam het in Athene en op andere plaatsen in het land tot schermutselingen.

2.000 studenten hielden in de Griekse hoofdstad Athene een vreedzame betoging ter herdenking van de vijftienjarige Alexandros Grigoropoulos. De manifestatie liep uit de hand toen een tweehondertal deelnemers agenten aan het parlement begonnen te bekogelen met stenen, flessen, kasseien en molotovcocktails.

Na het gooien van de brandbommen zette de politie traangas in om de relschoppers uiteen te drijven.

Bij herdenkingen in Thessaloniki, in Heraklion op Kreta en in Patras kwam het ook tot kleine relletjes. Aangezien de kans groot is dat er dinsdag nog herdenkingen plaatsvinden, blijft de Griekse politie naar eigen zeggen in staat van paraatheid. 5.000 agenten werden opgetrommeld om de betogingen in goede banen te leiden.

Grigouropoulos werd in december 2008 doodgeschoten door een ondertussen 39-jarige politieagent in het centrum van Athene. Na zijn dood braken er in heel het land gewelddadige rellen uit, die twee weken aanhielden. De politieman werd in oktober van 2010 tot levenslang veroordeeld.