Regering Di Rupo I legt de eed af
Elio Di Rupo Foto: BELGA
De nieuwe ministers legden vanmiddag om 15.15 uur de eed af bij koning Albert II. Daarna gingen ze een eerste keer op de foto. De eedaflegging verliep vrolijk en beleefd, zoals het hoort.

De eed klinkt als volgt 'Ik zweer getrouwheid aan de koning, gehoorzaamheid aan de Grondwet en de wetten van het Belgische volk.'

Niet dat de leden van de regering de eed van buiten kenden. De meesten hadden een spiekbriefje bij zich, maar moesten daar amper een beroep op doen.

Di Rupo kende de eed uit het hoofd in het Frans en het Nederlands. Voor de derde landstaal, het Duits, had hij een briefje nodig.

Daarna was het aan de vicepremiers. Eerst Vanackere (CD&V), dan Reynders (MR), gevolgd door Vande Lanotte (SP.A), Van Quickenborne (Open VLD) en Milquet (CDH). De ministers volgden, de staatssecretarissen waren daarna aan de beurt.

Overigens waren ze allemaal donker gekleed. Enkel Vincent Van Quickenborne en Laurette Onkelinx droegen lichtere tinten. En SP.A-minister Monica De Coninck was in het rood.

Het was bij momenten een vrolijke bedoening met een vrolijke vorst. Nu en dan capteerde de microfoon wat van de gesprekken. Pieter De Crem vertelde over het Belgisch leger als een 'betrouwbare partner' en Annemie Turtelboom beloofde haar best te doen. Aan Monica De Coninck vroeg de koning om de groeten te doen aan Patrick Janssens. 'Ik hoop dat hij u niet te hard zal moeten missen', zei de vorst.

Het meeste hilariteit was er bij de ontmoeting tussen de koning en Vincent Van Quickenborne. De koning feliciteerde hem dat hij het had geschopt tot vicepremier. 'Een goeie vooruitgang.'

Staatssecretaris Verherstraeten (CD&V) glunderde het duidelijkst. Hij vertelde de koning dat hij nog maar één keer het genoegen had gehad hem te ontmoeten. 'We zullen nu veel meer gelegenheden hebben', zei koning Albert. 'Ik kijk ernaar uit', antwoordde de staatssecretaris.

De meeste Vlaamse ministers legden de eed enkel in het Nederlands af. De Franstaligen deden het in het Nederlands én het Frans (al had Olivier Chastel wel wat last met de Nederlandstalige eed). Een statement misschien.

Paul Magnette maakte dan weer de fout om de koning eerst een hand te geven en dan pas de eed af te leggen.

Na de eedaflegging op het Koninklijk Paleis trokken de ministers en staatssecretarissen naar het Paleis der Natie om er de traditionele regeringsfoto te maken. 

Nadien ging het naar de Wetstraat 16. Daar heeft ontslagnemend premier Yves Leterme zijn bevoegdheden en de sleutels van zijn ambtswoning overgedragen aan kersvers premier Elio Di Rupo.

'Ik had u eerlijk gezegd vroeger verwacht', grapte Leterme toen hij Di Rupo welkom heette. Daarna feliciteerde hij zijn opvolger van harte en wenste hij hem veel succees.

De nieuwe regering houdt vandaag ook voor de eerste keer ministerraad. Op de agenda van de ministerraad staan geen grootse punten. Het zou voornamelijk over de agenda van de komende dagen gaan.

Woensdag tegen de middag zou het kernkabinet opnieuw bijeenkomen om zich over de tekst van de regeerverklaring te buigen, die de premier om 14.30 uur in de Kamer, en nadien in de Senaat, zal voorlezen.

Het parlementair debat start donderdagvoormiddag, maar wordt 's avonds weer stopgezet omdat Di Rupo zijn opwachting moet maken op de Europese top.

Precies door die top zou de Kamer vrijdag niet vergaderen. De draad van het debat zou zaterdagvoormiddag worden opgepikt, met op het einde van de dag de vertrouwensstemming over de beleidsverklaring en de nieuwe federale ministersploeg.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig