De Clerck: 'Zo is het politieke leven'
Stefaan De Clerck Foto: BELGA
Ontslagnemend minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) vindt het spijtig dat hij zijn ministerpost moet afstaan. Woensdag neemt hij opnieuw zijn taak op als burgemeester van Kortrijk.

'Ik ben bijna drie jaar federaal minister geweest, maar dat hoofdstuk is nu afgesloten', zegt hij. 'Terug burgemeester worden vind ik wel een leuk perspectief.'

Toch had hij graag de hervorming van justitie afgewerkt, maar 'zo is het politieke leven'. Op Radio 1 wenste hij zijn opvolger, wellicht Annemie Turtelboom (Open VLD), veel succes.

De Clerck, die wel aanblijft als volksvertegenwoordiger, blikt ook tevreden terug op de voorbije drie jaar. 

'Als minister van lopende zaken heb ik heel wat projecten in de steigers kunnen zetten, zoals de hertekening van het gerechtelijke landschap van 27 naar 16 arrondissementen', klinkt het. 'Dat voorbereidend werk werd bevestigd in het regeerakkoord. Het is slechts een van de realisaties waar ik trots op ben.'

Tussen 1995 en 1998 was Stefaan De Clerck al eens minister van Justitie in de regering-Dehaene, maar de ontsnapping van Dutroux maakte daar toen een einde aan.

Door de terugkeer van De Clerck in Kortrijk is waarnemend burgemeester Lieven Lybeer (CD&V) woensdag niet langer plaatsvervangend burgemeester en wordt achtste schepen Johan Coulembier gewoon gemeenteraadslid.