Koen Fillet laat protestbaard afscheren
Koen Fillet, voor en na de scheerbeurt Foto: REUTERS
Onder grote persbelangstelling heeft VRT-journalist Koen Fillet zijn baard laten afscheren. Die liet hij uit onvrede met de politieke impasse staan. De baard mocht er na 324 dagen af, hoewel we nog geen regering hebben.

Een Antwerpse kapper schoor Koen Fillet met open mes in een speciaal kapsalondecor op de nieuwsvloer van de VRT. Elio Di Rupo en alle onderhandelaars waren uitgenodigd, maar die zijn sinds gisteravond bezig met het verdelen van de ministerposten.

Gaat de baard er dan niet te vroeg af? De scheersessie begon immers om 11.30 uur toen de onderhandelaars nog geen akkoord hadden over de verdeling van de portefeuilles.

'Het kan niet meer mislopen', stelde Wetstraat-journalist Johny Vansevenant iedereen gerust. De kans dat de gesprekken nog afspringen, lijkt onbestaande.

Koen Fillet kon daarmee opgelucht ademhalen. Zijn baard die tegen wil en dank uitgroeide tot een icoon van de politieke protestbeweging mocht eraf. 

'Een baard laten groeien onder voorwaarden, daar ga ik niet meer aan beginnen', zei Fillet. 'Ik ben tevreden dat hij eraf mag.'

De scheerbeurt gebeurde onder ruime belangstelling. Geïnteresseerden konden het evenement live volgen via livestream. En zelfs de internationale pers was aanwezig. Zo waren journalisten van de persbureaus AP en Reuters naar de VRT afgezakt.

Begin januari riep acteur Benoît Poelvoorde mannelijk België op de baard te laten groeien tot er een nieuwe regering is, uit protest tegen de politieke impasse. Een goed idee, vond VRT-journalist Koen Fillet. En sindsdien liet hij zijn baard groeien.

'Niet om een statement voor of tegen België te maken, maar het mag ophouden. Die baard maakt de voortschrijdende tijd zichtbaar', klonk het.

In een reactie op het mediacircus vroeg Siegfried Bracke (N-VA)  zich op twitter alvast hetvolgende af: 'Wie gaat nu bij de VRT zijn baard laten staan, tot er een regering is met Vlaamse meerderheid?'