Voorzitter Vlaamse Liga tegen Kanker: 'Dure kankermedicijnen onaanvaardbaar'
Voorzitter Jean-Jacques Cassiman van de Vlaamse Liga tegen Kanker. Foto: Davidsfonds
Het voorschrijven van dure kankermedicijnen die het leven misschien maar met twee maanden verlengen is niet aanvaardbaar in economisch zware tijden. Dat zegt voorzitter Jean-Jacques Cassiman van de Vlaamse Liga tegen Kanker in de krant De Morgen.

Volgens Cassiman kosten die dure medicijnen 100.000 tot 200.000 euro per patiënt per jaar. Hij bepleit een snellere doorverwijzing naar palliatieve zorg, in plaats van een behandeling.

'Ik ben daar niet meteen voorstander van, maar meer dan een basisbehandeling aanbieden is niet langer houdbaar', zo stelt de professor menselijke genetica.

Cassiman stipt aan dat de mogelijkheden van het budget voor volksgezondheid beperkt zijn. Hij meent dan ook dat dokters moeten ophouden te doen alsof een duur medicijn beter is, terwijl het eigenlijk toch alleen een korte levensverlenging oplevert.

Besparing op extra onderzoeken

Simon Van Belle, ondervoorzitter van diezelfde Vlaamse Liga tegen Kanker, bestrijdt dat oncologen liever dure medicijnen voorschrijven dan mensen voorbereiden op de ongeneeslijkheid van de ziekte.

Het diensthoofd medische oncologie van het UZ Gent geeft wel toe dat het moeilijk is om mensen te vertellen dat medicijnen niet meer zullen helpen. 'Sommige dokters blijven daarom therapieën opstarten, maar dat zijn vooral zij die niet alle dagen met oncologie bezig zijn.' 

Van Belle kan zich ook niet vinden in het voorstel van zijn collega binnen de Kankerliga om een maximumprijs voor bepaalde kankerbehandelingen af te spreken. Hij wijst erop dat dankzij medicatie soms bespaard wordt op extra onderzoeken en ziekenhuisopnames. Ook zou het voorstel het onderzoek naar kankerbehandelingen kunnen hinderen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in