Amnesty hernieuwt eis tot arrestatie George W. Bush
Foto: AFP
Amnesty International roept drie Afrikaanse landen op om de oud-president van de Verenigde Staten George W. Bush te arresteren tijdens die op stapel staande bezoek aan die landen. De mensenrechtenorganisatie beschuldigt de voorganger van Barack Obama van 'misdaden', waaronder 'marteling'.

Bush bezoekt dezer dagen Zambia, Tanzania en Ethiopië in het kader van 'gezondheidsprogramma's'.

In een communiqué stelt Amnesty dat ook in het publieke domein voldoende bewijs te vinden is (...) voor de veronderstelde verantwoordelijkheid van George W. Bush voor martelpraktijken. Het is ook geen publiek geheim dat Bush folterpraktijken - weliswaar onder de naam 'verhoogde ondervragingstechnieken' - toeliet onder het mom van de 'oorlog tegen de terreur'. Een van die praktijken was het beruchte waterboarden.

'Alle landen waar Bush naar toe trekt, hebben de plicht hem aan het gerecht uit te leveren', stelt AI. Een mensenrechtentribunaal in Kuala Lumpur (Maleisië) bevond onlangs in een symbolisch proces Bush en diens Britse bondgenoot Tony Blair schuldig aan misdaden tegen de vrede door het ontketenen van een oorlog tegen Irak op basis van foute en misleidende informatie.

In februari annuleerde Bush in allerijl een bezoek aan Zwitserland na een oproep om hem in het Alpenland te arresteren.