VRT laat standaardtaal niet los
Foto: BDW
De VRT zal de standaardtaal in verschillende registers gebruiken, zonder te verglijden in dialect of tussentaal. Met die mededeling wil de openbare omroep alle misverstanden over zijn taalbeleid uit de wereld helpen.

Onlangs lanceerde de stuurgroep Taal van de VRT een voorstel om het taalbeleid van de openbare omroep te verfijnen en te actualiseren. Daarop ontstond volgens de VRT de indruk dat ze de standaardtaal zou loslaten als norm.

'Niets is minder waar', benadrukt de openbare omroep nog eens in een persbericht. 'Er mag geen twijfel over bestaan dat de VRT aan al haar medewerkers vraagt om in hun publieke uitingen en contacten correct en verstaanbaar Nederlands te hanteren.'

In de toekomst zal de VRT naar eigen zeggen zelfs strenger toezien op het taalgebruik. Zo zal ze duidelijk maken aan welke vereisten het taalgebruik moet voldoen, afhankelijk van het medium, net, genre en rol.

Het gaat daarbij om variaties binnen de standaardtaal. 'Net zoals de Nederlandse Taalunie erkent de VRT de variatie binnen de standaardtaal en zal ze die ook laten horen', luidde het eerder.

Toch lijken uitzonderingen mogelijk. 'In bepaalde fictieprojecten kan wel van de standaardtaal worden afgeweken', klinkt het. Maar in fictie voor kinderen moet wel 'bijzondere aandacht' aan de standaardtaal besteed worden.