Regeerakkoord definitief goedgekeurd door onderhandelaars
Formateur Elio Di Rupo komt aan bij de koning in Laken. Foto: BELGA
De federale regeringsonderhandelaars hebben de laatste wijzigingen aan hun regeerakkoord besproken en de tekst finaal goedgekeurd. Welgeteld 536 dagen na de verkiezingen.

Formateur Elio Di Rupo had eerder op de dag koning Albert II  al tekst en uitleg gegeven bij het ontwerp van regeerakkoord,  maar de partijdeskundigen en de onderhandelaars moesten het ontwerp-regeerakkoord nog eens goed nalezen om de laatste puntjes op de i te zetten.

Intussen is ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) ook al uitgewuifd op een vergadering van de CD&V-fracties in Kamer en Senaat, meldt de VRT.

Gisteren moesten de onderhandelende partijen nog een aantal laatste agendapunten afwerken: van het ondersteunen van de koopkracht tot het reguleren van de banken en het verstrengen van de wet op voorwaardelijke invrijheidsstelling.

Iets na negenen woensdagavond kwam dan het verlossende bericht: 'Gedaan!'. Het regeerakkoord van Di Rupo I, goed voor 185 pagina's, was na 535 dagen onderhandelen een feit. 

Congressen

Dit weekend zetten de PS, CD&V, de SP.A, Open VLD, de MR en het CDH op hun congressen het licht normaal gezien op groen voor regeringsdeelname. 

De MR en het CDH roepen zaterdagvoormiddag hun partijcongressen samen die beslissen of ze in de volgende regering stappen. De PS wacht een definitief akkoord af alvorens een vergadering van het partijbureau te beleggen.

Daarna volgt de regeerverklaring in het parlement, waar 48 uur later zal worden gestemd over het vertrouwen in de nieuwe bewindsploeg. De eedaflegging van de nieuwe regering zou maandag plaatsvinden.