Kiekens
Foto: vrt
Met Kiekens wil bedenker Stany Crets een hommage brengen aan de grote Britse sitcoms. Kostumering, muziek en decor zijn daarom tijdloos gehouden. Dat geeft de serie, die zich afspeelt in de leraarskamer van een vergeten school, een nostalgische toets.

De Britse inspiratie zie je vooral bij het hoofdpersonage: de antiheld Raymond Kiekens. Koen Van Impe, die ook meeschreef aan het scenario, zette deze machtsgeile slijmerdslijmbal van een adjunct-directeur met verve neer.

Net als Edmund Blackadder spuit hij hooghartig metaforen en vergelijkingen, om het lerarenkorps en vooral zijn neefje, het debiele en volgzame hulpje Wesley (Jonas Van Geel), te beledigen. De directeur straalt volgens Kiekens ‘evenveel energie uit als de batterijen uit de dildo van een oude non’, maar luistert toch naar zijn wijze raad met ‘de gretigheid van een jonge big aan de speen van de meer ervaren zeug’.

In de eerste aflevering organiseert Kiekens een afscheidsfeest voor directeur Savoye, die voor de derde keer zijn pensioen aankondigt. Het afscheidsfeestje loopt compleet uit de hand en een stripper belandt op de schoot van de directeur net op het moment dat een inspecteur van het ministerie van onderwijs langskomt.

Kiekens brengt niet alleen verbale humor, maar ook situatiehumor, slapstick en zelfs een tikkeltje absurdisme. Jammer genoeg mist de sitcom frisheid en mochten de dialogen een pak geestiger. Als de leraar Latijn Herman Van den Bulk (Werther Van der Sarren) de manzieke lerares Nederlands Myriam Op de Beeck (Barbara Sarafian) zegt dat ze haar afspraakje niet tussen de soep en de patatten ten huwelijk had moeten vragen, antwoordt ze huilend: ‘Maar dat was niet tussen de soep en de pattaten: dat was tussen het dessert en de pousse-café.’ De lachband lag dubbel, maar in onze woonkamer bleef het stil voor zoveel belegen humor. Het bleef bij wat gegniffel om de vileine opmerkingen van Kiekens. Dan sla je de bal wel mis, als humoristisch programma.

Maar Kiekens is meer FC De kampioenen dan Blackadder of Fawlty towers. Zelfs de begingeneriek lijkt op die van De Kampioenen. Je moet Crets hoe dan ook bewonderen dat hij zo nadrukkelijk durft te verwijzen naar Britse klassiekersclassics, maar wij leggen na de eerste aflevering toch liever ons grijsgedraaide dvd’tje van Blackadder nog eens op.

'Kiekens', elke woensdag om 20.40 uur op Eén